Megalakult az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja

Megalakult az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja

Tóth Bertalan (Tóth Bertalan / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megalakult az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja, a szocialista képviselők a posztot eddig is betöltő Tóth Bertalant választották frakcióvezetőnek –adta hírül az ellenzéki párt lapunknak eljuttatott közleményében. 

A tájékoztatás szerint Tóth Bertalant, aki az MSZP társelnöke is, a frakció tagjai egyhangúlag választották meg. Újraválasztották frakcióvezető-helyettesnek Gurmai Zitát és Harangozó Tamást is.

Az ülésen arról is döntöttek, hogy a szocialista frakció részt vesz az alakuló ülésen, és döntés született arról is, hogy a frakció tagjai részt vesznek a parlamenti bizottsági munkában is. Mint fogalmaztak, a frakció tagjai képviselni fogják mindazokat, akik Magyarországot igazságos, szabad, szolidáris és klímatudatos hellyé kívánják formálni.

Az MSZP-frakciónak tíz képviselője lesz a most kezdődő parlamenti ciklusban a korábbi 15-höz képest.

Tóth Bertalan vasárnap jelentette be, hogy az MSZP őszi tisztújításán nem kíván indulni a társelnöki tisztségért, azt követően az országgyűlési képviselőcsoport vezetőjeként, a „csapat tagjaként” segíti a közös munkát.

Mint lapunk is megírta, a választások után vita indult az ellenzék sorain belül arról, érdemes-e beülni a parlamenti alakuló ülésre. Először Hadházy Ákos javasolta, hogy csak akkor üljenek be az ülésre, ha ha a kormány/Fidesz teljesíti feltételeiket. Majd a Momentum, jobban mondva Fekete-Győr András, a párt leendő parlamenti frakcióvezetője lengette be Kocsis Máténak írt nyílt levelében, hogy csak akkor vesznek részt a parlamenti alakuló ülésen, illetve később az érdemi parlamenti munkában, ha a Fidesz teljesít bizonyos „demokratikus feltételeket”. 

Ez azonban nem ilyen egyszerű, mert azok a képviselők, akik nem lesznek ott a parlament alakuló ülésén, és nem tesznek esküt, nem kaphatnak szót az Országgyűlésben, annak bizottságaiban, továbbá nem alakíthatnak frakciót, nem kapnak fizetést sem, akár hónapokon keresztül. Kövér László házelnök pedig utólag akkor engedélyezi az eskütételt a „renitens” politikusoknak, amikor akarja.