További sajtópereket bukott el Orbán Viktor

További sajtópereket bukott el Orbán Viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke horgászik országjáró kampánykörútjának esztergomi állomásán, Esztergom-Búbánatvölgyben 2024. május 11-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden a Magyar Narancs, majd az Rtl.hu szerkesztősége ellen indított sajtópereket is elbukta Orbán Viktor a Fővárosi Törvényszéken, első fokon – közölte a Média1. Úgy tudja, a miniszterelnököt, miután keresetét nem találta alaposnak a bíróság, ezúttal is a perköltség 100 százalékának megfizetésére kötelezte a bíróság.

A miniszterelnök azért perelte az RTL-t, mert a kormányfő szerint valótlan állítás jelent meg a portálon Hans Reischtől, a SPAR vezérigazgatójától. A SPAR vezetőjének nyilatkozatát az osztrák Lebensmittel Zeitung élelmiszeripari lapból szemlézte az RTL arról, hogy Orbán oligarchái elől menekít el vagyont az élelmiszeripari lánc vezetője.

A bíróság szóban kihirdetett ítéletében megállapította: az RTL a sajtótörvény alapján, teljesen korrekt módon és valósághűen eljárva számolt be a SPAR vezérigazgatójának szavairól. A sajtószervnek nincs lehetősége eldöntenie egy ilyen vitát, hogy a szemlézett nyilatkozatot adó üzletembernek igaza van-e vagy sem, de ez nem is volt dolga, csak a nyilatkozat pontos közlése. Az RTL korrekt módon számolt az üzletember szavairól. Emellett a portál lehetőséget biztosított Orbán ellenvéleményének közlésére is, a szerkesztőség ugyanis megkereséssel élt a kormányfő irányába. A bíróság hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor, bár magánszemélyként perelte a portált, de közjogi méltóságként közszereplőnek minősül, a két állapot nem külön el egymástól, márpedig a közéleti ügyek megvitatásának, a sajtó szabadságának korlátozása lenne, ha nem idézhette volna a szerkesztőség az osztrák cégvezető szavait a magyar közjogi méltóságról.

Orbán Viktor az RTL-en kívül az Economx, az Index, a Klubrádió, a 24.hu, a 444.hu, a Hírklikk, a Pécsi Stop, a Magyar Narancs című lapokat is beperelte, sőt elképzelhető, hogy további perek is folyamatban vannak. Kedden még a Magyar Narancs, hétfőn a kormányközeli Index, a múlt héten pedig a Mészáros Lőrinc-közeli Economx ellen is pert bukott Orbán. Az Economx cikkét szintén szemléző Klubrádió ugyanakkor elbukta a pert a miniszterelnökkel szemben, az ítélet ellen a rádió fellebbezett.