Továbbra is diszkriminálja lapunkat a kormány – VIDEÓ!

Továbbra is diszkriminálja lapunkat a kormány – VIDEÓ!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába próbáltunk újfent bejutni Gulyás Gergely szokásos heti kormányinfójára, továbbra is diszkriminálják a Magyar Hangot. A korábbi próbálkozásainkhoz hasonlóan ma sem engedtek be bennünket a sajtóeseményre annak ellenére, hogy regisztrációnkat jóval a reggel fél kilences határidő előtt elküldtük a kormányszóvivői irodának.

A kormányinfót már jó ideje nem hirdeti meg a Miniszterelnökség a kormány weboldalán és meghívót sem kaptunk. Más orgánumnál dolgozó kollégáinktól ugyanakkor értesültünk a sajtóesemény helyéről és időpontjáról. A formai követelményeknek (név, személyes okmányok adatai, sajtóorgánum) megfelelően jeleztük is részvételi szándékunkat. Regisztrációnkra azonban nem érkezett válasz: sem indoklással ellátott elutasítás, sem pozitív visszajelzés, sem pedig e-mailünk megérkezését igazoló automatikus üzenet. A Miniszterelnökségnél ugyanakkor számítottak arra, hogy teszünk kísérletet a bejutásra, hiszen a minisztérium Garibaldi utcai épületének – itt tartják a kormányinfót – portáján szolgálatot teljesítő biztonsági őr arról tájékoztatott, azért nem mehetünk be, mert úgy küldtünk regisztrációs kérelmet, hogy nem kaptunk meghívót. Azaz részvételi szándékunkat biztosan a megfelelő helyen jeleztük, azt fogadták is.

Miután a biztonsági szolgálat munkatársa távozásra kért bennünket, az utcán vártunk Gulyás Gergelyre és Hollik István kormányszóvivőre. Rövidesen meg is érkeztek, így volt módunk arra, hogy a kormányinfó főszereplőinél személyesen is jelezzük részvételi szándékunkat. A honatyák azonban nem méltatták válaszra kérdésünket, mindössze Hollik kormányszóvivő motyogott valami olyasmit alig érthetően, hogy „regisztráljanak”.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár már Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján jelezte: az ország életét meghatározó döntésekről csakis meghívott médiumok munkatársai előtt szándékoznak beszámolni.

Orbán Viktor válaszolt, de persze nem mindenkinek – Kormányinfó percről percre | Magyar Hang

Azon ritka alkalmak egyike volt a mai, amikor Orbán Viktor kiállt az újságírók elé, a miniszterelnök tartotta ugyanis az év első Kormányinfóját. Persze nem akárki tehetett fel kérdéseket a kormányfőnek, a Magyar Hangot ezúttal sem engedték be az eseményre, mégpedig helyhiányra hivatkozva. Így hiába szerettünk volna, lapunk ezúttal sem kérdezhetett Orbán Viktortól.

A mai immáron a sokadik eset, hogy a kormány képviselői diszkriminálják a Magyar Hangot és így lapunk olvasóit. Több alkalommal próbáltunk bejutni kormányinfóra – köztük a miniszterelnök által tartott tájékoztatóra -, illetve számtalan esetben fordultunk kérdéseinkkel minisztériumokhoz és más kormányzati szervekhez, választ azonban rend szerint nem kapunk. Orbán évadnyitó kormányinfója csak azért számít kivételnek, mert kaptunk visszajelzést: megírták, hogy nem férünk be a sajtótájékoztatónak otthont adó terembe. Ez – mint utóbb kiderült – nem felelt meg a valóságnak, hiszen sajtóbeszámolók szerint több üres szék is volt a helyszínen.

És mi történt bent az épületben a Kormányinfón?

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón leszögezte, a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja, és az is akar maradni. A miniszter a fejlécét Magyar Időkről Magyar Nemzetre cserélt kormánypárti újság vezércikkére reagált, amelyben a lap felszólította a magyar kormánypártot, hagyja ott az EPP-t, és lépjen szövetségre az olasz Matteo Salvinivel, az osztrák Szabadságpárttal és a lengyel kormánypárttal. Gulyás hangsúlyozta, megérti a napilap vezércikke mögötti megfontolásokat és indulatot, de, mint mondta, több köti össze őket az EPP-vel, mint ami elválasztja, a Fidesz így senkivel sem tárgyalt a kilépésről. A Néppártnak is az a legjobb, ha a Fideszt a soraiban tudja, fogalmazott a miniszter, kiemelve, politikai öngyilkosság lenne az EPP-nek a Fidesz kizárása.

Mint ismert, a Politico egy cikkében arról írt, a Fidesz Marine Le Pen pártjával egyeztet az esetleg EPP-ből való távozás utáni lehetőségekről. A miniszter elmondta, a Politicót úgy érdemes kezelni, hogy amit megírnak, annak pont az ellenkezője igaz. A pártok között van kapcsolattartás, de senki sem tárgyalt a francia radikális jobboldali politikai erővel.

Gulyás Gergely elárulta, a jövő héten eltűnnek a Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló, a brüsszeli vezetést kritizáló plakátok, és Orbán Viktor miniszterelnök ígérete ellenére Soros mellett nem fog feltűnni Frans Timmermans. Ehelyett új kampányt indítanak, amely a családvédelmi akciótervet reklámozza majd. A miniszter ugyanakkor nem zárta ki, hogy a jövőben újra elővegyék az eredeti tervet, és visszakerüljenek a Brüsszel-ellenes plakátok.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor bocsánatot kér-e az EPP-től, Gulyás úgy reagált, egyeztetnek a Néppárt vezetőivel. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője, és az EP-választási csúcsjelöltje a Bild című német lapnak a napokban arról beszélt, három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a Fidesz megőrizhesse néppárti tagságát. Mindenekelőtt Orbán Viktornak le kell állítania a kormánya Brüsszel ellen folytatott kampányát. Másodszor: bocsánatot kell kérnie az EPP-től. Végül pedig biztosítania kell a feltételeket ahhoz, hogy a CEU Budapesten maradhasson.

Családvédelmi akcióterv, babaváró támogatás és
a bevándorlás okozta válsághelyzet

A kormányinfón elhangzott, július 1-től lép életbe a családvédelmi akcióterv, amelynek részei Gulyás szerint a babaváró támogatás, a kiterjesztett csok, a hitelelengedés, és nagycsaládosok autótámogatása. Az ehhez szükséges törvénymódosításokat jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek. A miniszter elárulta, a nagyszülői gyed és a négygyermekes anyák szja-mentessége január 1-től lesz elérhető mindenki számára. A falusi csok kibővítése kapcsán elmondta, fontos változás, hogy minden népességcsökkenéssel érintett kistelepülés igényelheti, ami összesen 2373 települést érint.

Választási csalás miatt az ország legszegényebb régiója kimarad a falusi csokból | Magyar Hang

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ukrán állampolgárok fiktív bejelentkezései miatt papíron nőtt a lakosságszám, így ott esély sincs arra, hogy állami támogatáshoz jussanak a családok.

Apáczai-ösztöndíj jár mindazoknak, akik szakma tanulása mellett tervezik megszerezni az érettségit. Gulyás szerint ennek célja, hogy minél több fiatal szerezzen szakmát. A légi közlekedés kapcsán a miniszter arról beszélt, tűrhetetlennek tartják, ahogy a fapados légitársaságok utasait kezeli a Budapest Airport, és reményét fejezte ki, hogy nyártól már nem fogják borzalmas fém épületekben várakoztatni az embereket.

A Sorsok Háza ügyében feltett kérdésre Gulyás úgy reagált minimális az esélye, hogy a kiállítás idén megnyíljon. Hangsúlyozta a kormány nem vállalja az ódiumot, hogy Magyarországot antiszemitizmussal vádolják, csak akkor indulhat el a Sorsok Háza, ha békés körülmények között alkothatják meg a kiállítást.

Az Index kérdésére, hogy miért tartják fenn még mindig a bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarországon, holott ezt a rendőrségi statisztikák már nem támasztják alá, Gulyás azt mondta, a Belügyminisztérium dönti el, hogy indokolt-e a válsághelyzet, így hozzájuk kell fordulni ezzel a kérdéssel. A miniszter szerint a kerítés állította meg az Afrikából érkező tíz- és százezreket, akik korábban, a magyar határvédelem felépítése előtt még ezt az útvonalat választották. A venezuelai menekültekkel kapcsolatban Gulyás cáfolta a BBC értesüléseit, mely szerint a korábbi 350 után további 750 üldözöttet fogadnának be a dél-amerikai országból.

Kenyérre, húsra, inzulinra cserélik a családi ezüstöt a venezuelaiak | Magyar Hang

Több százezer gyermek éhezik a latin-amerikai országban, olyan járványos betegségek jelentek meg, amelyeket a világ szerencsésebb részein már el is felejtettek.

Az Azonnali kérdésére reagálva a miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány nem támogatja a burka tilalmát, hiszen migrációs politikájuk lényege, hogy olyanokat engednek be az országba, akik tiszteletben tartják a kulturális szokásokat, így pedig mindenkinek joga van gyakorolnia a vallását.