Trükkösen emelte harminc százalékkal az államtitkárok fizetését a kormány

Trükkösen emelte harminc százalékkal az államtitkárok fizetését a kormány

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Furmányos jogászkodással gondoskodott a Fidesz arról, hogy miközben az államtitkárok fizetését növelik, a polgármesterekét ne kelljen. A miniszterek saját hatáskörben emelték meg az államtitkárok alapilletményét, és mindannyian megkapták a maximális 30 százalékos többletet – derül ki a nyilvános adatokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg az előző ciklusban havi bruttó 997 ezer forintot keresett egy államtitkár, május óta 1,296 milliót kapnak. A polgármesterek egy része azonban zúgolódik. 2016-ban ugyan az államtitkárok fizetéséhez kötötték a polgármesteri alapbért, de úgy tűnik, csak papíron: most az ő bérük nem emelkedett.

30 százalékos plusz az államtitkároknak

Pedig a 2017-től hatályos és a polgármesterek bérrendezéséről szóló törvénymódosítás lényege éppen az volt, hogy a – helyettes államtitkárok helyett – az államtitkárok alapbéréhez mérten állapítják meg a településvezetők fizetését. Hogy pontosan mennyit kapnak, az leginkább a település lélekszámától függ. A legkevesebbet az 500 fő alatti falvak polgármesterei keresik (bruttó 300 ezer forint), míg a 30 ezernél népesebb városok vezetőinek már közel 800 ezer forint a fizetése.

Az önkormányzatoktól visszakért pénzzel kozmetikázza a hiányt a kormány - Magyar Hang

Augusztusban információink szerint még szép szóval próbálták az önkormányzatokat beterelni az államkincstárhoz. Úgy tűnik, nem jártak sikerrel.

A polgármesteri bérek államtitkári fizetéshez kötése azt jelenti, hogy az államtitkárok illetményét nem lehet a polgármesteri fizetések növelése nélkül emelni. Az államtitkári illetményadatokból viszont jól látszik, mégis megtalálták ennek a módját. Erre az államtitkárok fizetését szabályozó törvényben lévő kiskapu ad lehetőséget. E rendelkezés szerint ugyanis a miniszter dönthet úgy, hogy az államtitkár alapilletményét legfeljebb 30 százalékkal megemeli, például pluszfeladat esetén (de akár csökkentheti is maximum 20 százalékkal) – ezzel éltek egytől egyig a tárcavezetők. Egy észak-magyarországi kormányhivatal – egy aprófalu jegyzőjének érdeklődésére – meglehetősen sajátosan védte meg a miniszteri döntéseket: szerintük pusztán „egyedi, miniszteri döntésből fakadó emelések történtek”, ezért nincs lehetőség a polgármesteri bérek növelésére.

Amíg az állam is ügyeskedik...

Több polgármester úgy érzi, elfeledkeztek róluk. Leginkább morális aggályaiknak adtak hangot amiatt, hogy a fizetésük csak papíron kötődik az államtitkárok béréhez, a valóságban nem. A téma kényes volta miatt a neve elhallgatását kérő egyik független településvezető érdeklődésünkre úgy fogalmazott: amíg az állam is ügyeskedik, addig nem várható el, hogy például a kisvállalkozó ne négy, hanem nyolc órában jelentse be a alkalmazottat, aki egyébként egész nap dolgozik.

Amit szabad Jupiternek... - Magyar Hang

Ha nem lehet megbízni abban, hogy az üzleti vagy egyéb kapcsolatokban a felek megtartják a szavukat, az rendkívül káros bizalmatlansági légkört teremthet.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéhez (TÖOSZ) is eljutottak ezek a vélemények. Schmidt Jenő elnök – egyébként a négyezer lelkes Somogy megyei Tab fideszes polgármestere – lapunknak azt mondta, a törvény nem tesz lehetővé eltérést. Ám amelyik önkormányzat az előírttól több pénzt szeretne a polgármesterének adni, a saját bevételei terhére teheti meg – már ha erre lehetőséget enged a költségvetés. Hozzátette, elsősorban azok vetik fel a kérdést, akik nagyobb települést vezetnek: például járási székhelyt, ahol sok a feladat. Ezek a polgármesterek jobbnak látnák, ha a feladatszám alapján is differenciálna a törvény. Schmidt Jenő azonban azt is nagy eredménynek tartja, hogy az állam immár a feladatfinanszírozás részeként ismeri el a polgármesteri bért.

Polgármesteri csökkentés, parlamenti emelés

Emlékezetes, a parlament fideszes többsége 2012-ben drasztikusan vágta meg a településvezetői fizetést, akkor a legapróbb településeken a polgármesterek fizetése alig volt több a legjobban kereső közmunkásokénál. A törvény végül csak a 2014-es önkormányzati választások után lépett hatályba, majd két évvel később, a méltatlan helyzetbe került polgármesterek nyomására 2016-ban emelték a béreket. Az 500 főnél kisebb községek első embereinek fizetése azonban így sem éri el a 2014 előtti bért.

A demagógia csábítása - Magyar Hang

A plebejus, néppárti máz a választás megnyerése után gyorsan lekopott a kormányzati politikusok orcájáról.

Az új kormányzati ciklusban egyébként a miniszterek és a parlamenti képviselők fizetése is nőtt. A honatyák korábbi 748 ezer forintos illetménye például 200 ezerrel emelkedett augusztustól.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 27. számban? Itt megnézheti!