Új csapadékrekord született, nagy káoszt okoznak a fakidőlések

Új csapadékrekord született, nagy káoszt okoznak a fakidőlések

Pocsolya az esőzés után a IX. kerületben (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is új csapadékrekord született: a Veszprém vármegyei Bakonybélben 71 milliméter csapadék hullott 24 óra alatt, ami önmagában meghaladja az átlagos januári csapadékösszeget – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a közösségi oldalán.

Az észlelőállomások adatai alapján a Bakonyban esett a legtöbb eső. Bakonybélben kedd reggelig 71,1 milliméter gyűlt össze, így tehát új napi csapadékrekord született. 

Az adott napra vonatkozó eddigi csapadékrekord 48,6 milliméter volt, még 1959-ből, akkor Kemence állomáson mérték ezt a mennyiséget.

Az Időkép fotóin látszik, hogy a Nagy-Hideg-hegyen elkezdett kifehéredni a táj, a Börzsöny 864 méteres pontján pedig már hóban lehet gázolni. Sőt, hull a hó már a Kékesen is. 

A nagy eső és a fokozódó szél miatt több helyszínen is fakidőlések okoznak forgalomkorlátozást Magyarországon – közölte az Útinform a honlapján. Így fa dőlt egy autóra a 74-es főúton, Vasvár térségében, majd további három autó a sérült járműnek ütközött. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a fél útpályát lezárták.

Kidőlt egy fa a 6-os főúton is Mecseknádasdnál, emiatt Pécs felé egy sávot lezártak.

Közölték azt is, hogy Zala megyében az erős, viharos széllökések és a fakidőlések miatt korlátozásra kell készülni a Zalaapátit Zalabérrel összekötő úton, Zalacsány térségében, valamint Pusztaszentlászló és Pusztamagyaród között a 21-es kilométer közelében.

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján arról adott hírt, hogy hétfő estétől kedd délig több mint tucatnyi helyen kellett kidőlt fák eltávolítása miatt kivonulniuk.

Kedd hajnalban Alsópáhokon egy éppen kidőlő akácfa betörte egy arra haladó személyautó szélvédőjét. A járműben csak a sofőr utazott, aki nem sérült meg.

Nagykanizsán ugyancsak a hajnali órákban két parkoló gépkocsira dőlt egy kisebb fa, amelyet motoros láncfűrésszel távolították el a tűzoltók. A közeli Nagyrécse térségében, az M7-es autópályán a forgalmat veszélyeztette egy, a leálló és a külső sávba belógó kidőlt fa.