Újabb 61 tanár csatlakozott az egyhetes munkabeszüntetéshez

Újabb 61 tanár csatlakozott az egyhetes munkabeszüntetéshez

Diáktüntetés Budapesten 2022. szeptember 2-án (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeretnénk kifejezni, hogy nem tartjuk elengedőnek és megfelelőnek azokat az oktatásirányítás részéről érkezett reakciókat, amelyeket a hónapok óta tartó, országos megmozdulások hatására kaptunk – írják a hvg.hu-nak eljuttatott közös levelükben az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola pedagógusai. „Csatlakozunk a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola által kezdeményezett és a hozzájuk eddig csatlakozott, összesen már több mint 25 iskola által meghirdetett, személyenként változó időtartamú, de összesen egy hétig tartó munkabeszüntetéshez, november 16. és 22. között.” 

A pedagógusok hangsúlyozták, egyetértenek kollégáik követeléseikkel, miszerint kölcsönös kommunikáción alapuló együttműködésre van szükség a felülről jövő, személytelen utasítások helyett, illetve megfélemlítés és félelemben tartás helyett párbeszéd kell az oktatás problémáiról. Mint írják, vissza kell állítani a tanári autonómiát, az elbocsátott tanárokat vissza kell helyezni, a sztrájkjogot pedig helyre kell állítani. 

Egyetértenek, hogy rendezni kell a pedagógusok bérhelyzetét, személyközpontú, készségfejlesztő oktatásra van szükség és csökkenteni kell a diákok és a pedagógusok terheit. Fontosnak tartják a tanárképzés megújítását is. – Mi sem akarunk csendben maradni, és úgy tenni, mintha jól működne az oktatás – tették hozzá.