Újabb közmeghallgatás lesz a debreceni akkugyár ügyében, de senkit sem engednek be

Újabb közmeghallgatás lesz a debreceni akkugyár ügyében, de senkit sem engednek be

A kínai CATL akkumulátor gyár ügyében tartottak közmeghallgatást Debrecenben 2023. január 19-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent Debrecen önkormányzati honlapján a hirdetmény, amelyben a városvezetés közli, március 4-én reggel 8 és este 20 óra között tartják a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi közmeghallgatását. Az eseményen azonban fizikailag senki sem vehet részt, „honlapon való közzététel útján” fogják azt megrendezni – írja a Debreciner.

A lakosok a köz nélküli „közmeghallgatás” ideje alatt a városházának küldött e-mailben és Ügyfélkapun keresztül tehetnek fel kérdéseket, valamint jelezhetik észrevételeiket. Mint a portál emlékeztet, a CATL-akkumulátorgyár első katasztrófavédelmi közmeghallgatását 2023. január 9-én tartották a Kölcsey Központban, ezen több mint ötszázan vettek részt. Az esemény többek között arról maradt emlékezetes, hogy a felháborodott debreceniek közbekiabálásai miatt a kínai cég képviselője nem tudta megtartani a prezentációját. A megjelentek többször is azt követelték, hogy népszavazáson dönthessenek a beruházásról, ilyen referendumot azonban később sem írtak ki. Lapunk is írt a következő januári közmeghallgatásról, amely ugyancsak botrányba torkollott, fizikai atrocitás is történt.  

Az újabb közmeghallgatásra azért van szükség, mert a Kúria november 29-én a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt megsemmisítette a gyár katasztrófavédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt. A lakosok kizárására egy tavaly áprilisi kormányrendelet ad lehetőséget, amely az Ukrajnában zajló háború ürügyén megengedi az önkormányzatoknak és a hatóságoknak, hogy a közmeghallgatásokat az érintettek személyes jelenléte nélkül, online tartsák meg.