Újabb polgármester kéri Lázárékat, hogy ne zárják be a településüknél lévő vasútvonalat

Újabb polgármester kéri Lázárékat, hogy ne zárják be a településüknél lévő vasútvonalat

Nagy Bálint és Lázár János (Fotó: Nagy Bálint / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balassagyarmat fideszes polgármestere után Nagyatád ellenzéki vezetője is azt kéri Lázár Jánosék minisztériumától, ne függesszék fel a településüknél lévő vasútvonalon a személyszállítást – írta meg a Népszava. Nemrég derült ki: az építésért és közlekedésért felelős minisztérium tíz vasúti mellékvonalon felfüggeszti a személyszállítást, helyette autóbuszok fognak járni az érintett szakaszokon.

Ormai István, Nagyatád polgármestere arról nyilatkozott a lapnak, Nagy Bálint közlekedési államtitkárhoz fordult azt kérve, ne állítsák le a személyforgalmat, vagy ha elkerülhetetlen, akkor a leggyorsabban állítsák vissza, ugyanis a helyiek életének szerves része a vonatozás. – Hivatalos információt még nem kaptunk, így reménykedünk, még nem biztos, hogy megszűnik a vonalon a személyszállítás – tette hozzá. A polgármester szerint a helyieknek és a környékbelieknek a vasút a munkába, iskolába, kórházakba, hivatalba járást jelenti. – Ez itt nem kirándulóvonat, hanem hivatásforgalmi, komoly kihasználtsággal. Amit most senki nem is vitat, vagyis nem gazdasági kérdés a szárnyvonal fenntartása, hanem műszaki és közlekedésszervezési, hiszen jármű- és személyzeti gondok adódtak. Ezeket viszont kellő hozzáértéssel meg kell oldani – fejtette ki. Felidézte azt is, korábban már két kormány is tervezte a Nagyatád-Somogyszob szárnyvonal bezárását, ám végül ez nem történt még. 

Nagy Bálint a napokban egyébként szóváltásba keveredett elődjével, Vitézy Dáviddal. Vitézy hosszú szakmai kritikát fogalmazott meg, és többek közt azt írta: nem állítja, hogy minden magyar mellékvonal életképessé tehető és menthető, de a bezárásra ítélt tíz vonal többsége igen, „így tehát ezek esetében a legrosszabb irányba indult a közlekedési kormányzat – a vasútbezárás minden, csak nem vidékbarát közlekedéspolitika”. Erre reagált Nagy Bálint elintézve a kritikát annyival: „Vitézy Dávidnak megártott a meleg...! Valószínűleg ezért felejtette el, hogy fél évvel ezelőttig ő felelt a közlekedésért! Nekünk továbbra is az utasok az elsők!”. Ám ezt az érintett nem hagyta szó nélkül, és az alábbival vágott vissza Nagynak: „Kicsit több szerénységet javaslok, ha már látványosan omlik össze a vasúti közszolgáltatás idén nyáron”.