Újra Budapesten a Viking Sigyn

Újra Budapesten a Viking Sigyn

A Dunából kiemelt Hableány (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hableány elsüllyedésével járó május 29-i tragédia óta most először hajózott újra a Duna budapesti szakaszán a Viking Sigyn szállodahajó – írja a Vessel Finder nevű hajókövető oldalra hivatkozva a Napi.hu. A hajó Passauból indult és – ahogy korábban is – vélhetően a Daube Waltz túrán vesz részt. A magyar fővárosban az Erzsébet híd és a Szabadság híd között, a pesti oldalon kötött ki.

A 28 halálos áldozattal járó katasztrófa után a Viking – többek meglepetésére – elhagyhatta az országot és folytathatta útját Németországba. Később visszatért Magyarországra, de csak Visegrádig ment, ott egyébként a rendőrök újabb szemlét tartottak. Akkor derült ki az is, hogy a szállodahajó elejét – ahol nekiütközött a Hableánynak – azóta lefestették.

A Hableány kiemelése képekben | Magyar Hang

Hajnali ötkor kezdődött kedden a Hableány kiemelése, körülbelül délután fél kettőre sikerült átemelni arra az uszályra, ami aztán a csepeli kikötőbe szállította. A hetvenéves hajótest bal hátsó oldalán durvábban megsérült, mint várták, így a meglévő négy mellé délelőtt újabb kötélzetet feszítettek a szakemberek a roncs alá.

Hétvégén közben a katasztrófa újabb áldozatát találhatták meg, legalábbis a 168 Óra – ahogy írták – megbízható forrásból így értesült. A Budapesti Rendőr-főkapitányság érdeklődésükre viszont egyelőre csak annyit közölt, hogy szombaton este valóban találtak egy holttestet a Dunában a Csepeli átjárónál, ám az azonosítás még tart.

A Viking Sigyn szállodahajó május 29-én ütközött neki a Hableány sétahajónak, amely a baleset következtében hét másodperc alatt elsüllyedt. A sétahajón utazó 35 emberből – 33 dél-koreai turista míg 2 fős magyar személyzet – heten élték túl az ütközést. A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát a baleset másnapján vették őrizetbe vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt. Azóta 15 milliós óvadék ellenében szabadlábra helyezték.