Újra harmadfokú hőségriasztást rendelnek el

Újra harmadfokú hőségriasztást rendelnek el

Az FKF locsolókocsija locsolja a felhevült úttestet az Árpád úti felüljárón 2022. július 21-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtöktől szombat éjfélig – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – harmadfokú hőségriasztást rendelt el Müller Cecília országos tiszti főorvos az ország egész területére.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

A szakemberek megismételték, hogy a kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – az emberek tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem.

A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet, felhevült testtel pedig semmiképp se ugorjanak vízbe.

Fokozott óvatosságot kérnek az autóval közlekedőktől, akiknek szintén azt javasolják, hogy vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban, ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A katasztrófavédelem arra is figyelmeztet, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek. Idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban. A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a lángokat. Továbbra is tilos tarlót égetni, és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani.