Újra kaszált az LMP etikai bizottsága

Újra kaszált az LMP etikai bizottsága

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka felszólal a 2017-2030 közötti idõszakra vonatkozó, 2050-ig tartó idõszakra kitekintést nyújtó második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. október 2-án (MTI Fotó: Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába szerették volna többen is, nem engedte az LMP etikai bizottsága, hogy a szombati kongresszuson szó legyen az amnesztiáról, amivel éppen ennek a testületnek a döntéseit bírálhatták volna felül – értesült a Magyar Hang.

Lapunk információi szerint hivatalosan egy vidéki tagtól érkezett a kezdeményezés, hogy kerüljön fel ez a kérdés is a napirendre, az elképzelést az elnökségből többen is támogatták. Ám ilyen esetekben az LMP-ben igen komoly szabályoknak kell megfelelni: adott, hogy milyen kéréseket a kongresszus előtt pontosan meddig lehet benyújtani, illetve, hogy mekkora támogatás kell hozzá.

Az ügy pikantériája, hogy ezeket a kritériumokat éppen az etikai bizottság vizsgálja. A testület pedig – amelyről az elmúlt hónapokban kiderült, hogy nagyon is tartja magát a szabályokban leírtakhoz – azt állapította meg, hogy nem szabályszerűen érkezett a kezdeményezés.

LMP: igen a Jobbikra és a Momentumra? - Magyar Hang

A közelgő kongresszuson többen életre hívnának egy olyan testületet, amely felülbírálhatja az etikai bizottság döntéseit. A szövetségi politikában is változások jöhetnek.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára a Magyar Hangnak azt mondta, most vizsgálja, hogy posztjából adódóan lehetősége van-e a kongresszust mégis megszavaztatni arról, hogy felkerüljön-e napirendre az amnesztia.

Úgy tudjuk, hogy a kezdeményezés egyelőre nem határozza meg pontosan, hogyan is járna az amnesztia. A kongresszussal mondatná ki, hogy ennek részleteit az elnökségnek kell kidolgoznia. A legegyszerűbb megoldás egyébként az, hogy az etikai bizottság fölé állítanának egy olyan testületet, amely felülbírálhatja annak döntéseit.

Igazságot Szél Bernadettnek! - Magyar Hang

Politikai kultúrát kellene tanulni. A magyar közéletben minden végletes: vagy testvérem és elvtársam, vagy mocskos áruló és NER-kollaboráns vagy – nincs középút.

Az amnesztia kérdése egyébként azért is tűnik mára már furcsának, hiszen elsősorban Szél Bernadettet akarták segíteni vele. Emlékezetes, a társelnököt az etikai bizottság még nyáron eltiltotta mindenféle párttisztségtől, amiért a kampányban koordinált más pártokkal. Ám Szél Bernadett azóta otthagyta az LMP-t. Jelenleg Schmuck Erzsébetre és Ungár Péterre vonatkozóan van érvényben hasonló döntés, információink szerint előbbi politikus szeretné, ha az amnesztia létező jogintézménnyé válna náluk.