Zajlik az újraszámlálás, találtak egy nagy csomag Karácsony-szavazatot Vitézyhez rakva

Zajlik az újraszámlálás, találtak egy nagy csomag Karácsony-szavazatot Vitézyhez rakva

Főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása a XVII. kerületben 2024. július 9-én (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön is zajlik a főpolgármesterválasztási szavazatok újraszámlálása.

A 444 helyszínen szerzett információi szerint a nap folyamán számolt XIII. kerületben száz feletti szavazattal növelte előnyét az újraszámolással Karácsony Gergely. Úgy tudják, a kerületben egyetlen szavazókörben volt kiugró eltérés, ott több mint hatvan szavazatot találtak, amik tévesen Vitézy szavazatai közé voltak betéve. Ennél jóval kisebb eltérések másutt is akadtak ilyen vagy olyan irányban, így jött ki az összesen száz-száztíz közötti előnynövelés. A portál értesülése szerint Zuglóban délelőtt a dobozok átvitele zajlott abba az épületbe, ahol újraszámolnak, a számlálást várhatóan délután kezdik.

Vitézy Dávid még kedd este azt írta a Facebook-oldalán, hogy a hozzájuk beérkező jelzések szerint addig több, mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott: voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, melyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak – mindhárom jelölt kapott ilyet. Tehát az eredeti 41 darabos különbség több, mint 6x-osának változott a minősítése, pedig csak a szavazatok egyötödét számolták újra. A főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak az ö információik szerint addig nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye az első napon.

Az összes kerületet érintő, kedd reggel kezdődött újraszámlálási művelet a tervek szerint csütörtökig tart, pénteken pedig újabb eredményhirdetés lesz. Az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII., és a XXIII. kerület volt soron kedden, majd a többi kerületben folytatják a munkát (szerdán a II., a III., a IV., a XI., a XIII., a XIV., a XVIII. és a XXI. kerület következik, csütörtökön pedig a VIII., a IX., a X., a XII., a XV., a XIX. és a XX. kerület.)

Mint megírtuk, hétfőn 13 igen és 1 nem szavazat mellett a bizottsági tagok elfogadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozattervezetét, amely a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolásáról szól. A Kúria végzése alapján az NVB döntött a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok átvizsgálásának és újraszámlálásának módjáról is. Ehhez a fővárosi kerületi helyi választási irodák közreműködését veszik igénybe, ahol az újraszámlálást egy helyiségben, az NVB egy vagy több tagja jelenlétében tartják meg. Az újraszámlálás folyamatát a nemzetközi megfigyelők mellett a főpolgármester-választás versenyben lévő jelöltjei által megbízott megfigyelők is figyelemmel kísérhetik. 

Jogi csűrcsavarok 

Hosszú út vezetett idáig: június 9-én úgy tűnt, Karácsony Gergely 324 vokssal megnyerte az újabb ötéves ciklust a főpolgármester-választáson. Az akkori eredményközlés szerint Karácsony 371 467, míg kihívója, Vitézy Dávid 371 143 szavazatot kapott. Vitézy Dávid már a választás éjszakáján tartott beszédében felvetette a szavazatok újraszámolásának szükségességét, majd határidőn belül megtámadta az eredményt. Elmondása szerint ugyanis a főváros 202 szavazókörében nagy számban nyilvánítottak érvénytelennek olyan szerinte érvényes szavazatokat, amelyeken a Fidesz visszalépett jelöltje, Szentkirályi Alexandra neve mellett egy másik, valódi jelölt nevét is megjelölték a válaszpolgárok. A Nemzeti Választási Bizottság a kezdeményezésére június 14-én újraszámoltatta az érvénytelen voksokat. Karácsony előnye 41 szavazatra olvadt, de így is ő nyert.

Ekkor Vitézy és Karácsony is a Kúriához fordult: Karácsony a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak a város egész területén történő megismétlését kérte. Vitézy Dávid szintén indítványt adott be a Kúriához, a kihívó a főváros IV. és VII. kerületében kérte a voksolás megismétlését. A Kúria azonban június végén helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, vagyis elutasította mindkét jelölt keresetét. Ez már jogerős döntés volt, ám ezzel szemben alkotmányjogi panasszal lehet még fordulni az Alkotmánybírósághoz, ha valaki azt gyanítja, hogy a kúriai döntés sérti az Alaptörvényt. Ezzel a lehetőséggel élt Vitézy Dávid, az Alkotmánybíróság pedig július 5-én úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávid panaszának, még ha formailag csak annyit tett is, hogy a Kúria döntését megsemmisítve új eljárásra kötelezte a bírói fórumot. A Kúria a második körben már úgy határozott, hogy az összes érvényes főpolgármesteri voksot újraszámoltatják.