Elkezdődött a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolása, már találtak problémás voksokat

Elkezdődött a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolása, már találtak problémás voksokat

Újraszámolják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait a VII. kerületben. (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is megkezdődött nyolc kerületben a főpolgármester-jelöltekre június 9-én leadott voksok újraszámolása. Az összes kerületet érintő művelet a tervek szerint csütörtökig tart, pénteken pedig újabb eredményhirdetés lesz.

Délután egy órakor egyszerre nyolc fővárosi kerületben kezdték el újraszámolni a június 9-i főpolgármester-választás szavazólapjait. Az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII., és a XXIII. kerület összesen 301 szavazókörében leadott voksok vizsgálatával egy nap alatt végeznek, majd szerdán és csütörtökön a többi kerületben folytatják a munkát (szerdán a II., a III., a IV., a XI., a XIII., a XIV., a XVIII. és a XXI. kerület következik, csütörtökön pedig a VIII., a IX., a X., a XII., a XV., a XIX. és a XX. kerület.) – Néhány perccel egy óra után a VII. kerületi polgármesteri hivatal tanácstermébe még nem érkeztek meg a szavazatokat tartalmazó dobozok – jelentette a helyszínen tartózkodó tudósítónk. Végül elkezdték felhordani a pincéből a zárt dobozokat, amelyeket beszállítottak a terembe, ahol a számlálást végzik. Rövid eligazítás után megkezdődött a munka, a számlálóbiztosok mögött figyelik a munkát a jelöltek által küldött megfigyelők. Az Erzsébet körúti szavazóhelyiségben fél három körül úgy saccoltak a dolgozók, hogy még körülbelül 2-3 órányi munka vár rájuk. 

Amíg tudósítónk ott volt, már találtak is egy érvénytelen szavazatot az érvényesek között, mint kiderült, hiányzott a pecsét egy Vitézy-szavazatról. A Telex az I. kerületben kísérte figyelemmel a munkát, ott is találtak problémás szavazatot. Egy, a folyamatot nyomon követő forrásuk tájékoztatása szerint a XVII. kerület 6. szavazókörében már hét darab, tévesen Vitézy Dávidnak elszámolt, valójában Karácsony Gergelyre adott voksot találtak kora délutánra. A kerületben egyébként a pincében folyik a számolás tudósítónk szerint. 

 

Mint megírtuk, hétfőn 13 igen és 1 nem szavazat mellett a bizottsági tagok elfogadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozattervezetét, amely a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolásáról szól. A Kúria végzése alapján az NVB döntött a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok átvizsgálásának és újraszámlálásának módjáról is. Ehhez a fővárosi kerületi helyi választási irodák közreműködését veszik igénybe, ahol az újraszámlálást egy helyiségben, az NVB egy vagy több tagja jelenlétében tartják meg. Az újraszámlálás folyamatát a nemzetközi megfigyelők mellett a főpolgármester-választás versenyben lévő jelöltjei által megbízott megfigyelők is figyelemmel kísérhetik. 

Jogi csűrcsavarok 

Hosszú út vezetett idáig: június 9-én úgy tűnt, Karácsony Gergely 324 vokssal megnyerte az újabb ötéves ciklust a főpolgármester-választáson. Az akkori eredményközlés szerint Karácsony 371 467, míg kihívója, Vitézy Dávid 371 143 szavazatot kapott. Vitézy Dávid már a választás éjszakáján tartott beszédében felvetette a szavazatok újraszámolásának szükségességét, majd határidőn belül megtámadta az eredményt. Elmondása szerint ugyanis a főváros 202 szavazókörében nagy számban nyilvánítottak érvénytelennek olyan szerinte érvényes szavazatokat, amelyeken a Fidesz visszalépett jelöltje, Szentkirályi Alexandra neve mellett egy másik, valódi jelölt nevét is megjelölték a válaszpolgárok. A Nemzeti Választási Bizottság a kezdeményezésére június 14-én újraszámoltatta az érvénytelen voksokat. Karácsony előnye 41 szavazatra olvadt, de így is ő nyert.

Ekkor Vitézy és Karácsony is a Kúriához fordult: Karácsony a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak a város egész területén történő megismétlését kérte. Vitézy Dávid szintén indítványt adott be a Kúriához, a kihívó a főváros IV. és VII. kerületében kérte a voksolás megismétlését. A Kúria azonban június végén helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, vagyis elutasította mindkét jelölt keresetét. Ez már jogerős döntés volt, ám ezzel szemben alkotmányjogi panasszal lehet még fordulni az Alkotmánybírósághoz, ha valaki azt gyanítja, hogy a kúriai döntés sérti az Alaptörvényt. Ezzel a lehetőséggel élt Vitézy Dávid, az Alkotmánybíróság pedig július 5-én úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávid panaszának, még ha formailag csak annyit tett is, hogy a Kúria döntését megsemmisítve új eljárásra kötelezte a bírói fórumot. A Kúria a második körben már úgy határozott, hogy az összes érvényes főpolgármesteri voksot újraszámoltatják.

Teljesülnek-e a kért garanciák?

Vitézy Dávid hétfői posztjában arról írt, hogy mind a Karácsony Gergely által, mind az általa megfogalmazott garanciális feltételek teljesülni fognak az újraszámlálás során. Ezt bizonyítja szerinte, hogy az őt támogató LMP, illetve a Karácsony Gergelyt támogató DK, MSZP és Momentum által delegált NVB-tagok is megszavazták a lebonyolítás rendjéről szóló NVB-határozatot. „A döntés értelmében mindhárom főpolgármester-jelölt delegálhat megfigyelőt a párhuzamosan zajló újraszámlálásokra az összes kerületbe, akik a teljes folyamatot nyomon követhetik. Ezzel a lehetőséggel minden kerületben élni fogok. Bízom benne, hogy az újraszámlálás az NVB által elfogadott garanciák mentén, mindenki számára megnyugtató rendben zajlik majd le” – közölte Vitézy, aki azt is hozzátette, hogy minden kerületbe delegál megfigyelőt a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálására.

Karácsony Gergely ellenben kutyakomédiát emlegetve kritizálta a Kúria döntését: emlékeztetett, hogy míg szerinte a választáson érvényesültek a jogi garanciák, addig az azóta eltelt időszak bővelkedett jogszabálysértésekből. Kiemelte például az érvénytelen voksok ellenőrzését, amikor a fideszes kerületekben több Vitézy Dávid-szavazatot találtak, mint az ellenzékiekben. Kiugró volt szerinte ilyen szempontból a 17. kerület, ahol teljes volt a káosz. Álláspontja szerint a Kúria döntése is jogsértő, mert szembemegy a jogszabályokkal, Vitézy Dávid ugyanis első körben nem kérte az összes szavazat újraszámolását, mégis ezt írták elő.

Karácsony hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: négy olyan garanciális elem van, amelynek hiányában „teljes mértékben, egyértelműen a választási csalásra tett kísérletként” fogja értelmezni a szavazatok újraszámlálását. A négy garanciális elem a következő volt: a szavazólapokat, szavazóurnákat „ne vigyék sehova”, ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, az urnák és a szavazólapok felbontásánál pedig jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak. Harmadik garanciális elemként jelölte meg a teljes körű nyilvánosságot, azt, hogy mind a 23 kerületben az urnák felnyitása és az újraszámolás a sajtó jelenlétében és a választási folyamat „legapróbb részleteinek” a dokumentálásával történjen. A negyedik garanciális elem az, hogy pluszmegfigyelők delegálására legyen lehetőség, és vegyék fel azonnal a kapcsolatot a nemzetközi megfigyelőkkel.