Hat embert megölt egy ámokfutó egy daruvári idősek otthonában

Hat embert megölt egy ámokfutó egy daruvári idősek otthonában

Rendőrségi szalag egy daruvári idősek otthona közelében, ahol több ember megöltek 2024. július 22-én (Fotó: AFP via Europress/Nikola Blazekovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt embert öltek meg hétfőn a daruvári Mažuranićeva utcában található Idősek és Betegek Otthonában Horvátországban.

Nem hivatalosan úgy tudni, hogy egy férfi bement az idősek és betegek otthonába, és lövöldözni kezdett. Az első információk szerint öten a helyszínen meghaltak, többen megsérültek.

A Mojportal hozzáteszi, hogy a gyilkos a gyilkosság után elfutott, de a rendőrség egy kávézó közelében letartóztatta. „Két alkalmazott beszaladt az üzletembe. Az egyik szemsérülést szenvedett, a másiknak pedig egy golyó volt a mellkasában” – mondta az üzlet egyik alkalmazottja a Dnevnik.hr-nek, ahonnan az Idősek Otthona két megsebesült alkalmazottja elmenekült, hogy segítséget keressen. Azt mondták neki, hogy egy férfi jött a házba, és fegyverrel lőtt a bentlakókra és az alkalmazottakra.

Az üzlet alkalmazottja azonnal hívta a mentőket, de a rendőrséget is, mert a sérült felismerte a gyilkost, és látta, ahogy belép egy közeli kávézóba. „Hívtam a rendőrséget is, és elmondtam, hol van a gyilkos. Állítólag leült, italt rendelt, majd az asztalra tette a fegyvert” – mondta a Dnevnik.hr-nek egy üzlet alkalmazottja. A gyilkosról azt mondja, hogy az ötvenes éveiben jár, ismerték a környéken, de nem tudja, miért követte el ezt a szörnyű bűnt.

Mint a Jutarnji List nem hivatalosan megtudta, a támadó 1973-ban született, egyébként egykori horvát védő. Fegyverrel behatolt az otthonba, megölte édesanyját és az otthon lakói közül is.

10 óra 18 perckor érkezett az első bejelentés lövöldözésről, de több bejelentés is érkezett, a rendőrkapitányság azonnal kiküldte a rendelkezésre álló erőket, a kollégák nagyon gyorsan azonosították az elkövetőt. Szeretnék köszönetet mondani kollégáimnak, akik gyorsan elfogták az elkövetőt. A viroviticai kórházból megerősítették, hogy hatan meghaltak és hatan megsérültek. A nyomozás folyamatban van – mondta Nikola Milina, a horvát rendőrség főigazgatója.

Megerősítette, hogy a rendőrök egy étteremben találták meg a gyilkost, lőfegyver volt nála. Milina megerősítette, hogy a rendőrség eddig háromszor foglalkozott a daruvári tömeggyilkossal. Kétszer a közrend és nyugalom megzavarásáért, egyszer pedig a családon belüli erőszakért. Utoljára egy hónapja járt el a rendőrség. Megerősítette, hogy a családon belüli erőszak miatti kezelésre 2004-ben került sor, az erőszak pedig az elkövető és édesapja között történt.

„Mindannyian sokkos állapotban vagyunk, részvétemet szeretném kifejezni a családoknak. A sérülteket kórházba szállították, reméljük, jól lesznek. A miniszterek is érkeznek, hogy koordinálják a megmaradt segélyezettek másik otthonba való áthelyezését” – mondta Marko Marusic prefektus.

Ez egy ijesztő figyelmeztetés és egy utolsó felszólítás minden illetékes intézményhez, hogy tegyenek többet a társadalomban előforduló erőszak megelőzése érdekében, beleértve a fegyvertartás még szigorúbb ellenőrzését. Elvárom, hogy a rendőrség és az államügyészség gyors és alapos nyomozást folytasson a bűncselekmény összes körülményének feltárása és a felelősök megbüntetése érdekében – írta Zoran Milanovic államfő.

Azelőtt rendes fiú volt, Zágrábban szolgálatot teljesítő katonarendőr volt. De amikor nyugdíjba vonult, az alkohol nyilvánvalóan megtette a hatását – mondta egy névtelen maradni vágyó daruvári lakos.