Ukrajnában építene harckocsigyárat a Leopardok gyártója

Ukrajnában építene harckocsigyárat a Leopardok gyártója

A Rheinmetall új, Panther (Párduc) KF51-es harckocsijának bemutatása 2022 nyarán (Fotó: AFP via Europress/Julian Stratenschulte)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harckocsigyártó üzem építését tervezi Ukrajnában a Rheinmetall német fegyvergyártó vállalat – közölte a cég szombaton a Frankfurter Allgemaine Zeitung beszámolója szerint.

Armin Papperger, a slágernek számító Leopardokat is gyártó cég vezetője a Rheinische Post című lapnak azt mondta, hogy a gyár évente akár 400 Párduc harckocsit is gyárthatna. Hozzátette: reméli, hogy „a következő két hónapban” döntés születik erről. „Egy Rheinmetall-gyárat mintegy 200 millió euróból fel lehetne építeni Ukrajnában" – mondta Arról is beszélt, hogy az ukrán kormánnyal folytatott tárgyalások „ígéretesek”. Meggyőződését fejezte ki, hogy az üzemet az orosz légitámadások ellen is megvédené a légvédelem.

Úgy számolt, hogy Ukrajnának 600-800 harckocsira lenne szüksége a győzelemhez. Ahhoz, hogy ez a mennyiség összejöjjön, szerinte gyorsan el kell kezdeni az új harckocsik gyártását. „Még ha Németország mind a 300 rendelkezésre álló Leopard 2 harckocsit át is adná, az is túl kevés lenne” – mondta, az ukrajnai gyártás szükségességét indokolva. Papperger arra számít, hogy az ukrajnai háború „valószínűleg még évekig tart” majd. „A nyugati szövetségesek elegendő fegyvert küldenek, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát, de az ukránok ma még nem rendelkeznek elegendő felszereléssel ahhoz, hogy teljesen visszaszerezzék a területüket” – mondta.

A Párduc egy új, 130 milliméteres löveggel felszerelt harckocsi, amelyet tavaly mutatott be a Rheinmetall. A cég szerint ez 50 százalékkal nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé, mint a szokásos 120 milliméteres lövegek Az 59 tonnás harckocsi teljesen digitalizált lesz, és több mint 500 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik majd. 

A Rheinmetall eddig régebbi gyalogsági harcjárműveket és harckocsikat újított fel ukrajnai használatra. Papperger 250 harckocsit említett, amelyet Ukrajna rendelkezésére bocsátanak. „A munka teljes gőzzel folyik nálunk” – mondta. „Már több mint 40 Marder gyalogsági harcjárművet tettünk üzemképessé, és az év végére körülbelül 100 lesz belőle. Az 50 Leopard 2A4-esből körülbelül 30 harckocsi áll készen” – tette hozzá. „Ezen kívül van még körülbelül 100 régebbi tervezésű Leopard 1, amelyek közül 88-at újra használhatóvá tudunk tenni” – mondta. Az interjúra már reagált is Dmitrij Medvegyev orosz exelnök. A gyár megnyitását „kellőképpen megünnepelnék kalibr- és más tűzijátékokkal” – írta az orosz Biztonsági Tanács második számú tagja a Telegramon.

De mint azt a német Die Welt írta, nem csak a német készletek felújítása és az ukrajnai gyár van terítéken. Pénteken vált ismertté, hogy Németország raktáron lévő Leopard 2-eseket akar vásárolni Svájctól. Erről Boris Pistorius szövetségi védelmi miniszter és Robert Habeck gazdasági miniszter írt levelet a svájci védelmi miniszternek, hangsúlyozva, hogy ezeket a harckocsikat nem továbbítanák Ukrajnának, hanem Németországban vagy más NATO- és EU-országokban maradnának. A svájci a Tages-Anzeiger pedig arról írt szombaton, hogy a Rheinmetall Leopard 1 harckocsikat akar vásárolni a svájci Ruag fegyvergyártó cégtől, hogy azokat felújítás után Ukrajnába szállítsa. Az üzlet 96 használt és nem üzemképes harckocsiról szól, amelyeket a Ruag 2016-ban vásárolt Olaszországban és még ott vannak.