Aggasztóan sok fiatal szenved balesetet Hollandiában az elektromos kerékpárral, ami egy mopeddel ér fel

Aggasztóan sok fiatal szenved balesetet Hollandiában az elektromos kerékpárral, ami egy mopeddel ér fel

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált elektromos kerékpárt, mivel azok veszélyt jelentenek a közlekedésbiztonságra, és nem felelnek meg az ilyen jellegű közlekedési eszközökre vonatkozó hivatalos előírásoknak – idézte a felügyelet közleményét a Dutchnews hírportál hétfőn.

A vaskos, széles gumiabroncsokkal ellátott kétkerekű járműveket (fatbike-okat) elektromos kerékpárként árulták „rendkívül alacsony áron”, de műszaki képességeik egy kis segédmotoros kerékpáréval (mopedéval) egyenlőek – áll az ellenőrök sajtóközleményében. Hollandiában – ahol a kétkerekű járművek mindennapos használata nagyon elterjedt – a mopedekhez másfajta engedély, biztosítás és védősisak szükséges, és csak 15 éven felüliek használhatják őket.

A közlekedési eszközök lefoglalásáról az ügyészséggel folytatott konzultációt követően döntöttek. A felügyelőség megvizsgálja a járműveket, hogy kiderüljön, hogy a gyártók és az értékesítők valóban megszegték-e a szabályokat. Ammenyiben igen, akkor a kínai gyártónak – amelynek nevét nem hozta nyilvánosságra a felügyelet – vissza kell hívnia az összes eladott járművet az országból.

„Ha egy fatbike óránként 25 kilométeresnél nagyobb sebességgel képes haladni, akkor az tanúsítatlan és nem biztosított mopednek minősül” – nyilatkozott Karin Visser, a felügyelet előírások betartatásáért felelős igazgatója.

A közlekedésbiztonságért kampányoló VeiligheidNL holland szervezet képviselője a NOS műsorszolgáltatónak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy 16 éves kortól kellene megszabni a fatbike-ok használatának alsó korhatárát, miután a kórházi statisztikák szerint „aggasztóan” megnőtt a balesetek száma az ilyen közlekedési eszközöket használó fiatalok körében. 2022-ben még csak hét fatbike-balesetről számoltak be, de tavaly már 59 incidenst rögzítettek, idén pedig az első négy hónapban 33-an kerültek kórházba.

(MTI)

 

Címkék: Hollandia, fatbike