Mindenkinek köszöni a segítséget a Bethesda, csak Magyar Péter maradt ki

Mindenkinek köszöni a segítséget a Bethesda, csak Magyar Péter maradt ki

A Bethesda Gyermekkórház főépülete
(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétségbeesett Facebook-üzenetben kért adományokat csütörtökön a Bethesda Gyermekkórház: a hetek óta tartó hőség miatt fül-orr-gégészeti műtőtermük klimatizálása megadta magát, az intézet pedig gyűjtést indított a helyzet mielőbbi megoldására. A segítség gyorsan érkezett: a Bethesda pénteken már arról számolt be, hogy nemcsak a műtermi légkondicionáló javítására elegendő adományt kaptak, de a beérkező összegből telik majd várótermek, laborok és kórtermek klimatizálására is.

„A kánikula okozta működési nehézségeinkre a Magyarországi Református Egyház, kórházunk fenntartója azonnal reagált, s rendkívüli segítségként kifizeti az elromlott klímaberendezés teljes szerelési és egyéb fenntartási költségét! A Ferencvárosi Torna Club sportolóinak és dolgozóinak 10 millió forintos segítségével pedig egy csapásra megoldódott azon helyiségek klimatizálásának finanszírozása, ahol ez még sürgősen szükséges.”

– Névtelenségét kérő kiemelt nagyösszegű adományozónknak, az összefogásban részt vevő számtalan támogatónknak és cégek felajánlásának köszönhetően még nagyobbat álmodhatunk, és azon helyiségek is sorra kerülnek a klimatizálásban, melyeket nem is remélhettünk. A sürgősségi várakozó, a sebészeti betegőrző kórterem, a neurológiai betegfogadó tér, ADHD-ambulanciánk vizsgálója, génterápiás kórtermünk és az otthonlélegeztetési alváslabor klimatizálása is megoldódik a következő hetekben – írta a Bethesda sajtóreferense.

A jó hír ugyanakkor további kérdéseket vet fel. Maga a kórház is jelezte, hogy fenntartója az amúgy évente több tízmilliárdos állami támogatással kisegített Magyar Református Egyház. Kérdés, hogy a fenntartó miért csak a gyűjtés elindítása után, és rendkívüli segítség formájában oldotta meg a klímaberendezés javíttatását – miközben fenntartóként ez alapvető feladata lenne. Sőt, felmerül, hogy a gyermekkórháznak miért magánadományokból kell klimatizálnia egyéb helyiségeit, miért nem az egyház fizeti ezt a munkát.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke azonnal megosztotta a kórház adománykérő üzenetét és – saját közlése szerint – félmillió forinttal támogatta a klíma javítását, miközben másokat is adakozásra biztatott. A Bethesda valamiért mégsem említette meg Magyar támogatását, miközben a Ferencvárosi Torna Club 10 milliós dolgozói-sportolói adományát külön hangsúlyozták közleményükben, de kitértek egy névtelenséget kérő mecénás nagy összegű utalására is. Közleményükben pedig ezt írták: „Mi egyet ígérhetünk: minden felajánlott támogatásról be- és elszámolunk, és a gyermekek és gyógyítók körülményeit tesszük belőle jobbá!” A tisztázatlan kérdésekkel kapcsolatban a kórházat és fenntartójukat is megkerestük – cikkünk megjelenéséig a Bethesda reagált, ők is csak annyit, hogy a témával kapcsolatban korábbi közleményüket, üzeneteiket tudják ajánlani.

Magyar sem hagyta szó nélkül

A visszajelzés elmaradására a Facebookon kitért Magyar is: „....mikor láttam, hogy a Bethesda Gyermekkórházban is gyerekeknek szükséges beavatkozásokat kell elhalasztani hasonló okból, átutaltam a kórháznak félmillió forintot és kitettem egy felhívást a Tisza Párt közössége felé. Pár óra alatt rengeteg ember segített és a sajtóba is eljutott a felajánlásuk híre. Pár órával később a kórház kirakott egy posztot, amelyben hálálkodik a saját fenntartójának, a Református Egyháznak, hogy miután hír lett az ügyből, végül kifizetik a javítás költségét. Szintén köszönetet mondtak egy, állami pénzzel kitömött sport klubnak a támogatásért. Így már meg is van a hír a propagandamédiának estére: a Református Egyház és a Fidesz alelnöke által vezetett klub segített a gyerekkórháznak” – jegyezte meg a párt alelnöke.

A klímaberendezések elromlása sajnos sorozatossá vált a rendkívüli hőség idején. Ahogy arról korábban is írtunk, a Bethesda mellett a miskolci, debreceni és ceglédi kórházban is leállt a műtőtermek hűtése. Szerdán derült ki, hogy elromlott a klíma többek közt a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, az úgynevezett steril szobákban, ahol 32 fokban feküdtek a gyerekek. Az elmúlt napokban több helyről is érkezett ilyen hír, a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház valamennyi műtőjében, az Észak-budai Szent János Centrumkórházban pedig a traumatológián szüneteltek a műtétek. Korábban lapunk írta meg, hogy országszerte közel 20 kórház klímarendszere szorul nagyjavításra.

A javításra az egyháznak sincs forrása

Cikkünk megjelenése után a Magyar Református Egyház (MRE) is válaszolt. Levelükből lényegében kiderül, hogy a kórházi amortizációs költségekre nincs garantált forrása az egyháznak, egyelőre csak ígéreteket kaptak az államtól ennek rendezésére. „A kórházak finanszírozása kétféle szükséglet kielégítéséből áll, különválasztandó a működési és az amortizációs-beruházási költség. A működést az állam fedezi a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelőn (NEAK) keresztül, az amortizációs költségekre viszont nincs garantált forrás. Az állam is küzd ezzel az általa fenntartott kórházak tekintetében, de ott az amortizációpótlást és karbantartásokat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) részben elvégzi, egy erre a célra jelentősen megemelt költségvetéssel.

Az egyházi kórházak irányába ennek a pluszpénznek az arányos részére ígéret és jogi háttér van, de sajnos a kifizetés még késlekedik. A Bethesda az alapítványán keresztül gyűjt támogatásokat, ebben a rendkívüli helyzetben pedig az egyház is megadta a szükséges gyors segítséget fenntartóként, bár erre dedikált forrása neki sincs” - írta az MRE.