Aláírásgyűjtéssel akadályozná a DK a határon túli egyéni választókerületeket

Aláírásgyűjtéssel akadályozná a DK a határon túli egyéni választókerületeket

Szavazóurnák a IX. kerületben 2022. április 3-án. (Fotó: Végh László)

Fotó: Végh László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online aláírásgyűjtésbe kezd a Demokratikus Koalíció amiatt, hogy a hírek szerint a Fidesz határon túli egyéni választókerületeket hozna létre.

Az esetleges változásról még Magyar Péter beszélt elsőként július 14-én, majd jelezte Hadházy Ákos is, hogy hallott róla, múlt héten pedig már a Válasz Online számolt be arról, hogy francia mintára hivatkozva biztosíthatnák ezzel a módszerrel a fideszes fölényt. A Kormányzati Tájékoztatási Központ a hírt korábban azzal tolta félre: „ostobaságokkal nem foglalkozunk”.

A DK mindenesetre a bírálatok mellett lép is. Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese a választási rendszer brutális torzításának nevezte a terveket, amelynek eredményeképpen a jelenlegi egy-két mandátum helyett már nyolc tíz parlamenti helyről dönthetnének a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli állampolgárok. Mindez pedig – szavai szerint – azt jelentheti, hogy olyan emberek akadályozhatják meg a kormányváltást 2026-ban, akik nem viselik a döntésük következményeit, hiszen nem itt élnek, nem itt adóznak, nem itt vásárolnak, nem az itteni közlekedést, oktatást és egészségügyet veszik igénybe. Márpedig azt, hogy milyen teljesítményt nyújt a magyar kormány, csak az tudja megítélni, aki itt él, itt dolgozik, itt adózik, itt vásárol, itt járatja iskolába-óvodába a gyerekét, és itt próbál egészségügyi ellátáshoz jutni. – A választás rólunk, azaz a mi életünkről szól, ebbe pedig nem engedhetünk beleszólást senki másnak, mert a választás következményeit is mi fogjuk viselni – fogalmazott.

Arató Gergely egyúttal bejelentette, hogy a Demokratikus Koalíció online aláírásgyűjtésbe kezd a határon túli egyéni választókerületek létrehozása ellen, és a választások tisztaságáért.

A hírek szerint egyébként más változtatásra is készülhet a Fidesz, szintén Magyar Péter hallott arról, hogy a jelenlegi 5 helyett leszállítanák 3 százalékra a parlamenti bejutási küszöböt. Erről szóló részletes cikkünket ITT olvashatják.