Az eddig sejtettnél is apróbbak lehettek a „hobbitok”, akiket a modern ember irthatott ki

Az eddig sejtettnél is apróbbak lehettek a „hobbitok”, akiket a modern ember irthatott ki

A hobbit elő lelőhelye (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor 2003-ban az Indonéziához tartozó Flores szigetén lévő Liang Bua-barlangban addig ismeretlen emberféle maradványait fedezték fel, az antropológusok rácsodálkoztak, hogy milyen apró termetű is volt a „floresi ember”, amelyet Homo floresiensisnek neveztek el. Mivel akkoriban értek el nagy sikereket Peter Jackson Tolkien-adaptációi, a kutatóknak azonnal a hobbit név jutott eszükbe, és a felfedező kutatócsoport egyes tagjai azt javasolták, hogy legyen az újonnan feltárt faj hivatalos latin neve Homo hobbitus. Ezt végül elvetették, de a hobbit becenév rajta ragadt a floresi emberen (bár ennek a Tolkien szerzői jogait birtokló örökösök nem feltétlenül örülnek, előfordult már, hogy letiltottak a H. floresiensisről ismeretterjesztő programokat, mert azok a hobbit nevet akarták használni. Mindenesetre a hobbit rendkívül apró termetű volt, viszont a most előkerült új maradványok alapján japán antropológusok megállapították, hogy még a korábban saccoltnál is alacsonyabb lehetett. Ahogy a kutatás vezetője fogalmazott: „a nagy test, a nagy agy és az intelligencia nem az emberfélék egyetlen és szükségszerű sorsa volt. A természetes környezettől függően az evolúció más utakon is elindulhatott”.

106 centiméterre becsülték az eddig feltárt maradványok alapján a Homo florensiensis átlagos testmagasságát.

100 centiméter volt valójában a hobbit átlagos magassága a most közölt elemzés szerint. Az eredményekre a másik ismert H. florensiensis-lelőhelyen feltárt két fogból és egy fél felkarcsontból következtettek.

75 kilométerre található a második, Mata Menge elnevezésű lelőhely az eredeti maradványok helyszínétől, a Liang Bua-barlangtól.

21-22 centiméter hosszú lehetett a teljes felkarcsont (aminek csak a felét találták meg). Ezzel ez a legkisebb ilyen csont, amit emberrokontól valaha találtak (az embernél ugyanez 33 cm). A mikroszkópos vizsgálatok bizonyították, hogy felnőtt egyedről volt szó, nem gyerekről.

25 kilogramm lehetett a Homo florensiensis átlagos testsúlya, vagyis még az Australopithecusoknál is kisebb volt.

1 millió évvel ezelőtt érkezhetett a szigetre a Homo erectus, amelyből kifejlődhetett a H. florensiensis. A legrégebbi hozzá köthető maradványok 700 ezer évesek.

50 ezer évvel ezelőtt halt ki a hobbit (bár egyes kutatók szerint akár 12 ezer évvel ezelőttig is fennmaradhatott). A kihalás időzítése egybeesik a modern ember megjelenésével a szigeten, így valószínűleg a Homo sapiens irtotta ki közvetetten vagy közvetlenül.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/34. számában jelent meg augusztus 23-án.