A sértett oroszlán, a felfuvalkodott kisegér és a harmadik út

A sértett oroszlán, a felfuvalkodott kisegér és a harmadik út

Az Európai Parlament ülése 2024. július 17-én Strasbourgban (Fotó: Európai Parlament/Fred Marvaux)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három út látszik.

Dobrev Klára a jelentős választási bukás után, két DK-s EP-képviselő egyikeként, minimális felhatalmazással a háta mögött beszél arról Gulyás Balázsnak: a „szélsőjobboldali pártokat” nem engedik az „erős, demokratikus felhatalmazással bíró” pártok, hogy pozícióhoz jussanak. „Már az előző ciklusban is azt mondtuk, hogy nem, ezeket a képviselőket nem szavazzuk meg, nem engedjük, hogy ők képviseljék az Európai Parlamentet”.

Látod, elefánt, milyen ügyesen „cordon sanitaire”-t vontunk az oroszlán köré? – lelkendezett a demokrácia jelentését nem teljesen értő kisegér.

Magyar Péter eközben jelentős választói felhatalmazás birtokában, a legerősebb EP-képviselőcsoport tagjaként mondja: a Tisza Párt „elvi okokból nem tudja támogatni azt az európai parlamenti döntést, amely úgynevezett karanténba zárna bizonyos parlamenti frakciókat, ellehetetlenítve, hogy a Fidesz képviselői pozíciókat szerezzenek a parlamentben.” Mindez illeszkedik ahhoz a Magyar által gyakran hangoztatott politikához, miszerint nem támogatják uniós források megvonását, a vétójog felfüggesztését, és további hasonló lépéseket. Magyar a 444-nek is elismételte, mindez mennyire kontraproduktív, és hogy valójában Orbánt segíti.

Hiába mondta persze eddig is ezt, a Fidesz nagyon bízott benne, hogy a Néppártban majd másképp fog szavazni. A Tisza Párt viszont továbbra sem a Momentum útját járná. 

És ott van a Fidesz, mely rövid hányódás után végül sikerrel hozott össze egy kifejezetten erős frakciót. Az EP-ben viszont még így is csupán harmadikok, a többi nagy párt összefogna velük szemben. Mindez ismét csak segíti a radikális jobboldal szereplőit: egyszerre van súlyuk, miközben továbbra is játszhatják az áldozatot, továbbra is elitellenes pozíciót gondolhatnak magukénak.

Az elsőt már láttuk, a harmadikat is. Sok jót egyik sem hozott, ellenben egymást erősítették mindig is: a sértett oroszlán és a felfuvalkodott kisegér.

A második úton eddig kétségkívül nem jártunk. Tartogathat meglepetéseket.