Kordonokkal tartották jó távol a budapesti orosz nagykövetségtől a tüntetőket

Kordonokkal tartották jó távol a budapesti orosz nagykövetségtől a tüntetőket

Ukrajna mellett tüntetnek Budapesten 2023. február 24-én. (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Vonulásos demonstráció kezdődött pénteken 17 órától a Városháza park-Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út-Bajza utca útvonalon. Az eseményt szervező magyarországi ukrán civil szervezetek a Facebook-felhívásukban azt írták, hogy a háború szomorú évfordulójának alkalmából azért hívják menetre az embereket, mert a háború nem válhat szokássá, nem lehet csak egy hétköznapi hír, amelyet minden reggel hallunk. Emlékeztetnünk kell tehát a világot, hogy Ukrajna és az ukránok továbbra is folytatják a nehéz és kimerítő szabadságharcot.

Helyszínen lévő tudósítónk szerint délután öt óra körül 300-400 fő gyülekezhetett a Városháza előtti téren, az Ukrajnával szolidáris tüntetők magyar és ukrán zászlókat lengettek. Innen indultak az orosz nagykövetség elé, ahol 18 órától már politikai beszédek is elhangzanak. Munkatársunk a menetben egy kétgyerekes anyukával beszélgetett, aki kisebb-nagyobb megszakításokkal egy éve él Magyarországon, de munkát nem nagyon talált. Szeretné, ha véget érne ez a rettenet, de azt gondolja az orbáni politikáról, hogy nagyon rossz útra viszi Magyarországot, és propagandája megtéveszti az embereket. Orbánt diktátornak és Putyin barátjának tartja. 

Munkatársunk szerint a vonulás alatt is egyre gyarapodott a tömeg, már a kétezret közelíthette a létszám. „Ruszkik haza!” – skandálták az Andrássy úton  vonuló ukránok is magyarul. Videónkon ukrán és magyar himnuszt énekeltek. Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely főpolgármester is ott volt azok között, akik a menet elején a We stand with Ukraine feliratú molinót vitték.

„Oroszország egy terrorista állam, Putyin pedig gyilkos” – ezt skandálták a tüntetők angolul az Oktogonnál. Munkatársunk jelentette, hogy le van zárva az Andrássy út a nagykövetség körül, a tüntetők egy mellékutcába lettek vezetve a Bajza utcánál, ott van a színpad is, ide lett beterelve mindenki. Az Andrássy útra ki sem lehet menni innen.

365 napja kezdődött Putyin őrülete, a nyugati világ azóta figyeli aggódva a fejleményeket és szurkol Ukrajnának – kezdte beszádát Tompos Márton, a Momentum politikusa. Őt az ukrán nemzetiségi szószóló, Hartyányi Jaroszlava követte, aki emlékeztetett arra, hogy a magukat testvérnek nevező oroszok egy éve orvul megtámadták Ukrajnát.

Büszke Budapestre, hogy tudja, hogy kell helytállni egy ilyen helyzetben, de szégyent is érzett, amikor Kijevbe látogatott – mondta beszédében Karácsony Gergely főpolgármester. Bár barátságosan fogadták, mégis úgy érezte, magyarázkodnia kell a magyar kormány hintapolitikája miatt. „Ami a világ számra fekete és fehér, az a magyar kormány számára a szürke ötven árnyalata ebben a harcban” – mondta. Hozzátette: abban reménykedik, hogy amikor ez a szörnyűség véget ér, Ukrajna baráti országként fog még emlékezni Magyarországra. Arról is beszélt, hogy egy teljes nép nem tehető felelősség a választott kormánya által elkövetett hibákért és bűnökért. Hozzátette: „Ti, akik itt álltok, ti mentitek meg Magyarország becsületét.” Végül megköszönte az ukrán nép bátorságát, a magyaroknak pedig azt, hogy eljöttek.

Cseh Katalin, a Momentum EP képviselője is beszédet mondott, melyben háborús bűnösnek nevezte Putyint.

A Kodály köröndtől a Hősök teréig le van zárva az Andrássy út, és ami utca a nagykövetséget körbeveszi, az is mind le van zárva – jelentette tudósítónk. Az egyik általunk megkérdezett rendőr arra a kérdésünkre, hogy miért kellett ennyire lezárni az épület környékét, úgy válaszolt, hogy fentről jött a parancs, nekik így kellett eljárni.

Az ukrán béke hozza el az orosz békét. Annak az imaórának, amit a parlamentben a kereszténydemokraták művelnek, semmi köze nincs az igazi békéhez – mondta Iványi Gábor. Arról is beszélt, hogy egy Magyarországnyi tömeg tűnt el Ukrajnából, ennyinek kellett elmenekülni. Akkor lesz béke, ha Putyin, Lavrov, Orbán távozik végre a politikából és békében hagyják a békeszerető embereket – mondta.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke terrorista államnak nevezte Oroszországot. Sokakból hiányzik a felismerés: vannak helyzetek, amikor nem lehet sunnyogni, csak az egyértelmű morális megszólalásoknak van helyük – mondta. Arról is beszélt, hogy aki egyenlőségjelet tesz a megtámadó és a megtámadott közé, aki az agresszor érdekeit szolgálja, az az agresszor oldalán vesz részt a háborúban. „Aki ezt teszi kormányfőként, az nemcsak a korábbi meggyőződését, hanem a magyar emberek érdekeit is elárulja, szégyent hoz a nemzetre. A kormány tömegsír békéjét propagálja, béke csak akkor lesz, ha az utolsó orosz katona is kitakarodik Ukrajna területéről. Egy nemzet érdekeit szem előtt tartó kormánynak ki kellene állni Ukrajna mellett. A miniszterelnöknek kötelessége elutazni Kárpátaljára és Kijevbe. A jelenlegi miniszterelnök messze van ettől” – fogalmazott a 444 tudósítása szerint.