Üresek a hajdú-bihari lakásotthonok, hiányosan adták át az épületeket

Üresek a hajdú-bihari lakásotthonok, hiányosan adták át az épületeket

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonai Szerepen (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár elkészültek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) új lakóotthonai Hajdú-Bihar megyében, hónapok óta üresen, elhagyatva állnak. A szerepi épületeknél például vállmagasságig ér a gaz, közte parlagfű is. A szomszédságban élők szerint hetekkel ezelőtt néhány ház előtt volt gyomirtás, de a levágott dudva most is a bejáratok előtt hever. Az állami beruházásokon veszteni képtelen kivitelező, a Tömb 2002 Kft. után földhányások és elvégzetlen munka maradt: a hajdúböszörményi cég úgy adta át a beruházást, hogy bár vállalta, mégsem fúrt kutat – derül ki a közbeszerzési iratokból. Sőt – hívta fel figyelmünket egy szomszéd – az egyik épület előtt álló, fából készült szerkezet is szemmel láthatóan megrogyott. Az utcabeliek úgy tudják, az egyik üres házba már megpróbáltak betörni. Azóta kirendelt éjjeli őr vigyázza a sajátos „rendet” a Corvin Ottó utcán.

A kivitelezéssel Püspökladányban is akadnak gondok. A Tömb ugyanis nem készítette el az épületekhez vezető bejárót. Így oda gépjárművel egyelőre be sem lehet hajtani. Ugyanakkor miközben a szomszédok hónapok óta nem láttak munkásokat, a terület hátsó felén halomban áll még a földrakás és a kerti vécé ajtaja is a helyiségbe dőlve hever – derült ki a helyszíneken tett körutunkon.

Lakóotthonok Püspökladányban

A szóban forgó püspökladányi, szerepi, bárándi és derecskei épületek a Szerep-hosszúháti, a Derecskei és a Bárándi Humán Szolgáltató Otthon kiváltására készültek. Ezek a megye nagy tömegellátó intézetei, lakott területektől távol, amelyeket 2,4 milliárd forint uniós forrásból számolnak fel. Az itt élő szenvedély- és pszichiátriai betegeket, értelmi fogyatékosokat kisebb, lakott területen kialakított épületekben helyezik el.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonai Szerepen (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Az SZGYF beruházását már a kezdetektől botrányok kísérték: többek között megírtuk, hogy a kitagolásnak hívott folyamat alapját jelentő szakmai terv hemzseg a plagizálástól, különböző internetes oldalakról és más tervekből ollózták össze (még a gazdasági kockázatok is éppen olyanok, mint a Vas megyei Iváncon). A beruházást Püspökladányban komoly tiltakozás kísérte, amiért a helyiek háta mögött kezdték megvalósítani. Az itteni épületek előtt ma is molinó lengedez, ami szerint „Esélyegyenlőséget nem lehet erőszakkal biztosítani”.

Összedőlt kerti bódé a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonánál Püspökladányban (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

A püspökladányi beruházás azért is érdekes, mert a fideszes többségű önkormányzat Dombi Imréné (Fidesz–KDNP) polgármester tavalyi megbuktatása után a népes tiltakozósereg mellé állt, és tárgyalásokat kezdett a főigazgatósággal. Így kapott végül a város egy olyan ajánlatot (cseretelekkel 134 millió forintért; anélkül 178 millióért kínálták idén tavasszal megvételre az épületeket), amelyet az önkormányzat nem tudott vállalni. Úgy tudjuk, ennek a vitának is köze van ahhoz, hogy az árok feletti bejárók máig sem készültek el. A helyiek szerint most az önkormányzati választások miatt nagy a csend. Ugyanakkor a jegelésnek más oka is lehet. A közbeszerzési iratokból ugyanis kiderül, hogy miközben a püspökladányi épületeket közel egy éve át kellett volna adni, a határidőt ismét kitolták – ezúttal 2020 januárjáig –, mivel eddig nem sikerült bekötni a gázt.

Tovább folyik a böszörményi biznisz Erzsébetvárosban | Magyar Hang

Csúszik a hat szerepi lakóépület – ezeket külön-külön 12-en lakhatják majd – és a közösségi épület átadása is. Ennek oka már-már komikus, a tervezés alaposságát érintően mindenképpen. A Tömb Kft. – amely annak a Mező Barnának a lakásába van bejegyezve, aki munkakapcsolatban áll a főigazgatósággal, így SZGYF-es e-mail-címe is van – ugyanis úgy jelentette készre a beruházást, hogy nem fúrták ki a kutat. A műszaki ellenőr ezt áprilisban vette észre, amikor át akarta venni a beruházást. Ezután a Tömb ugyan lefúrt az előírt mélységig, ám ott egy csepp vizet sem talált. Ezért most új engedélyt kell kiváltani, majd újabb fúrást végezni.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonai Szerepen (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Kerestük Verdó Györgyöt, az SZGYF Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének igazgatóját, többek között azt tudakolva, hogy az ellátottak mikor vehetik birtokba az új lakóházakat és hogy milyen gyakran kaszálnak, de egyelőre nem kaptunk válaszokat (ha megérkezik – ígérték, hogy küldenek – közöljük).

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/38. számában jelent meg, 2019. szeptember 20-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!