Üresen áll az Ybl-villa, nem jöttek eddig a türkök

Üresen áll az Ybl-villa, nem jöttek eddig a türkök

Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közbeszólt a koronavírus-járvány, így még mindig nem indult meg a türkök részéről a munkavégzés a Budakeszi úti Ybl-villában – írta meg a 24.hu. A kormány tavaly adta át diplomáciai épületként a Türk Tanácsnak, miután az Azerbajdzsánt, Kirgizisztánt, Kazahsztánt, Üzbegisztánt és Törökországot átfogó szervezet az Orbán-kormány egyik kiemelt keleti partnere lett.

Ahogy a 24 felidézte, Szijjártó Péter a járvány alatt is folyamatosan beszámolt a keleti országokkal folytatott ügyleteinkről. Így például arról, hogy Azerbajdzsánból érkezett tízezer maszk, illetve hogy kapcsolattartási megállapodást kötöttünk a kirgiz vezetéssel.

A képviseleti iroda ünnepélyes átadása jóval a járvány kitörése előtt, tavaly szeptemberben megtörtént. Most viszont a Külgazdasági és Külügyminisztérium elmondta, a tanács által delegált munkatársak még nem tudtak elkezdeni dolgozni. Az irodahelyiségekbe egyelőre csak a képviselet magyar személyzete jár be.

Az épületet az állam 2016-ban vette meg Kovács Gábor bankártól, méghozzá 1,4 milliárd forintért. Akkor azt mondták, hogy a XIX. századi ingatlant a Magyar Művészeti Akadémiának szeretnék ajándékozni, miközben az MMA-nak épp akkoriban építették újra a szomszéd telken lévő Hild-villát. A villa végül nem is került a művészeti akadémiához, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kapta meg.