Űrszakember-képzés Debrecenben

Űrszakember-képzés Debrecenben

A Debreceni Egyetem (Forrás: Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra elindul szeptemberben az űrszakember-képzés a Debreceni Egyetemen. Most angol nyelven oktatják majd azokat a leendő hallgatókat, akik az új tanévben űrorvostanról, az űrtelemedicináról és az űrélelmezésről is tanulhatnak az UniSpace program részeként. A posztgraduális szakirányú továbbképzésre augusztus 12-ig lehet jelentkezni.

Először 2022 szeptemberében indult, 17 magyar egyetem konzorciumában négy önálló, ugyanakkor összehangolt űrtudományi szakirányú kurzus – közölte az intézmény az MTI-vel. Ezek között a Debreceni Egyetem koordinálásával valósult meg a három féléves innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakemberképzés. Az első évfolyam végzős hallgatói tavasszal vették át okleveleiket, az egyetemen most angol nyelven indul a program, Space Specialist in Life Sciences címen.

Csernoch László szakfelelős, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese ismertette, hogy a hallgatók egyebek között az űrhajóst az űrben érő egészségügyi kockázatokról, az extrém és szokatlan terek környezetpszichológiájáról, az űreszközben vagy az űrbázison előállítható élelmiszerekről, illetve űrgyógyszerészetről tanulhatnak. A professzor szerint a képzés résztvevői olyan tudást szerezhetnek, amely nemcsak az űrben, hanem a Földön is hasznosítható, a lakosság jelenlegi problémáinak megoldásában is segítséget jelenthet.

Címkék: oktatás, Debrecen, űr