Üzentek a benzinkutasok: spóroljunk az üzemanyaggal és vegyük igénybe inkább a tömegközlekedést

Üzentek a benzinkutasok: spóroljunk az üzemanyaggal és vegyük igénybe inkább a tömegközlekedést

Benzinkút a befagyasztott benzinárak után (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Azzal a határozott kéréssel fordulunk a magyar autós társadalomhoz, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal, elfogyhat az üzemanyag Magyarországon” – mondta az Rtl.hu kérdésére Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke.

A FBSZ elnöke arra kérte a magyar autósokat, hogy ne induljanak útnak üres autóval, hiszen négy, de akár öt egy irányba tartó ember is ülhet egy járműben. Lehetőség szerint inkább vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket, és mérlegeljék, hogy milyen útvonalon jutnak el céljukhoz, tervezéssel csökkentve az autó fogyasztását.

Mint megírtuk, péntektől a Mol és az OMV benzinkútjain legfeljebb 50 litert lehet egyszerre hatósági áron tankolni az autókba. A Lukoil már 20 liternél korlátoz, és kannába piaci áron is legfeljebb 10 litert tankolhatnak náluk az autósok.

A fejlemény már csak azért is érdekes, mert korábban a Mol azt kommunikálta, hogy nincs hiány üzemanyagból, pénteki bejelentésüket mégis azzal indokolták, hogy így tudják minden vásárlónak biztosítani a kiszolgálást és a töltőállomások zavartalan működését.

Az Rtl.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy nem tudni, jelezni fognak-e a kútoszlopok, ha az autósok véletlenül az ötven literes határ fölé szaladnak, magyar rendszám ide vagy oda, tízezreket bukhat ugyanis az, aki nem figyel. A portál úgy tudja, már elkezdődött a kútoszlopok átalakítása, hogy a pisztolyok „kiakadjanak” 50 liternél, azonban ezt a Mol nem erősítette meg.

Egri Gábor szerint a mennyiségi korlátozás is azt mutatja, hogy fogyóban az üzemanyag, ha ugyanis lenne, nem kellene korlátozni a megvásárolható mennyiséget. „A hatósági ár ugyanis nem piaci ár. Az árak eltérítése hiánygazdálkodáshoz vezet, ez alapszintű közgazdaságtan. Ki akarna olyasmit forgalmazni, amin nincsen nyeresége?” – fogalmazott az FBSZ elnöke.