Vádat emeltek a kormánypárti provokátor, Bede Zsolt ellen

Vádat emeltek a kormánypárti provokátor, Bede Zsolt ellen

Szél Bernadett és az ellenzéki rendezvényeket előszeretettel megzavaró Bede Zsolt a Szél Bernadett és Hadházy Ákos független parlamenti képviselők által meghirdetett demonstráción 2020. október 23-án a közmédia, az MTVA budapesti Kunigunda útjai székháza előtt (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vádat emelt az ügyészség Bede Zsolt a Vadhajtások nevű portál kapcsán ismert szélsőjobboldali, és leggyakrabban a kormánypárt érdekében felszólaló provokátor ellen.

A vádirat szerint Bede Zsolt 2019. április 10-én délután a VI. kerület, Nyugati téren odament azokhoz, akik politikai pártok aktivistáiként, felállított sátraik előtt aláírásgyűjtést végeztek. A férfi a nála lévő focilabdát berúgta az egyik sátorba, majd nagy erővel egy másik sátor előtt levő pultnak és a sátor oldalának rúgta a labdát. Egy aktivista felszólította a vádlottat, hogy hagyja abba cselekményét, amire a férfi hangosan és trágárul szitkozódva leköpte az aktivistát.

A vádiratnak része még egy cselekmény, amely szerint Bede 2020. január 30-án a VII. kerületi Polgármesteri Hivatal előtt tartott gyűlésen hangosan és indulatosan inzultált egy újságírót – a HVG akkori munkatársát, Hont Andrást –, akinek egymás után kétszer levette a szemüvegét és meg is lökte a felsőtestén.

A vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása mindkét esetben alkalmas volt arra, hogy megbotránkozást és riadalmat keltsen. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a férfit garázdaság vétségével és gyűlésen elkövetett garázdaság bűntettével vádolja.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésében – szabjon ki a férfival szemben pénzbüntetést.

Bede Zsolt a fentieken kívül további rendezvényeket is megzavart. Tavaly szeptemberben a Párbeszéd egy nyilvános sajtótájékoztatóját igyekezett ellehetetleníteni, októberben pedig a Szél Bernadett és Hadházy Ákos a közmédia Kunigunda útján álló épülete elé szervezett autós tüntetését próbálta szabotálni.

Bede szintén tavaly ősszel azzal a Boldog Istvánnal fényképezkedett a Parlamentben, akinek ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folytat eljárást. – Illusztris vendégekkel, Bede Zsoltival és családjával az ország legszebb épületében, a Parlamentben! – írta a politikus, aki bevallottan nagy rajongója a Vadhajtásoknak.