Vannak tanárok, aki csak most kapták meg a Covid miatti táppénzt

Vannak tanárok, aki csak most kapták meg a Covid miatti táppénzt

Berczely Jánosné asszisztens (j) egy pedagógus vérnyomását méri, mielőtt beoltják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton Orosházán 2021. április 1-jén. MTI/Rosta Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akadnak pedagógusok, akik csak az elmúlt napokban kapták meg azt a táppénz-kiegészítést, amit még 2022-ben igényeltek koronavírusos megbetegedésük miatt – írta a Népszava. A lapnak az egyik érintett azt mondta, hogy 2022 januárjában került karanténba, de csak most, néhány napja utalták át neki azt az összeget, amellyel 100 százalékosra egészítették ki a táppénzét. A koronavírus-járvány 2020 márciusában tört ki Magyarországon, a kormány pedig az év szeptemberében jelentette be, hogy minden megbetegedett pedagógusnak száz százalékos táppénz jár. Ezt két részletben kaphatták meg, a másodikat – amely a fizetésük 40 százalékának megfelelő táppénzösszeget jelentett – azután, hogy az illetékes hatóságok befejezték a megbetegedéssel kapcsolatos eljárást. Ennek során a pedagógusoknak bizonyítania kellett, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg, és csak PCR-tesztek eredményeit nyújthatták be, otthon elvégezhetőekét nem.

– A házorvosnak is a megfelelő kódszámon kellett regisztrálni a betegséget, emellett a tankerülettől is kaptunk egy nonszensz kérdésekkel teli nyomtatványt, amit ki kellett tölteni. Például meg kellett adni, kik voltak a kontaktszemélyek, ami nem egyszerű, ha valaki hét osztályban legalább 150 diákot tanít – mondta a lapnak nyilatkozó pedagógus, aki a Covid-járvány idején a Kelet-Pesti Tankerületi Központ egyik iskolájában dolgozott. Hozzátette: több kollégája is hasonlóképp járt; van, aki már meg is felejtkezett róla, így meglepetésként érte, hogy egyszer csak táppénz-utalást kapott a tankerülettől.

Egy tankerületi központ a lap megkeresésére azt közölte, hogy az eseteket a Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztálya bírálja el, ezt követően a munkavédelmi hatóság értesíti a Fővárosi Kormányhivatalt, amely aztán a Magyar Államkincstárt és a tankerületi központot tájékoztatja a foglalkozási betegség elfogadásáról. A tankerületek felügyeletét ellátó Klebelberg Központ azt írta, nem tudják, hogy országosan hány esetben fizettek száz százalékos táppénzt, mert a pedagógusok munkáltatói a tankerületi központok, amelyektől nem kértek be ilyen adatokat.