Fenyegetik a Dionüszosznak zenélő dj-t

Fenyegetik a Dionüszosznak zenélő dj-t

A sokakat felháborító jelenet (Forrás: The Olympic Games/X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zaklatás és fenyegetések miatt rendőrségi feljelentést tett Barbara Butch francia DJ, aki a párizsi olimpia nyitóünnepségén drag queen jelenetben játszotta a zenét az asztalon fekvő Dionüszosznak.

„A 2024-es párizsi olimpiai játékok nyitóünnepsége óta Barbara Butch művész, DJ és aktivista rendkívül erőszakos kiberzaklatási és rágalmazási kampány célpontja” – mondta Butch ügyvédje, Audrey Msellati" a Deadline-nak. „Halállal, kínzással és nemi erőszakkal fenyegették meg, és számos antiszemita, homofób és szexista sértés célpontja lett.”

Emlékeztetőül: Butch a szexuális sokszínűséget és befogadást ünneplő „Festivity”, vagyis „Ünnepség” jelenetben vett részt. A jelenet heves vitákat váltott ki, mivel sokan – amúgy tévesen – Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményét látták bele. Sokan úgy érezték, a jelenet sértette a kereszténységet. Ennek ellenére valószínűleg nem erről volt szó, inkább Az istenek ünnepe című festményről, amely Dionüszosznak állít emléket. Azt, hogy nem Az utolsó vacsora kiparodizálásáról volt szó, a jelenet művészeti vezetője, Thomas Jolly is megerősítette. Az utolsó vacsora kiparodizálásának vélt jelenetet a katolikus egyház és jobboldali politikusok is kritizálták az elmúlt napokban, Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt is szóvá tette: „Nagyon nyitott gondolkodású vagyok, de szégyennek tartom, amit tettek” – fogalmazott Trump. Amikor megkérdezték tőle, hogy mi lenne, ha a 2028-as Los Angeles-i olimpia idején ő lenne az elnök, a politikus úgy felelt: biztosan nem lenne ilyen ábrázolása Az utolsó vacsorának.

„Barbera Butch elítéli ezt a gyűlöletet, amely felé, és afelé irányul, amit képvisel” – írja ügyvédje, Msellati. „Személyes értékei, mint a jóindulat, az inkluzivitás és a mások iránti szeretet mindig is a középpontjában álltak művészi projektjeinek, amelyek a mindenki számára elérhető ünneplést hirdetik, kortól, szexuális irányultságtól, származástól, vallástól vagy nemtől függetlenül.”