Magyar Péter vagyonosodási vizsgálatot ígér

Magyar Péter vagyonosodási vizsgálatot ígér

Magyar Péter 2024. április 6-án a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Tegnap, az ígéretünknek megfelelően, nyilvánosságra hoztuk minden Tisza párti EP-képviselő jövedelmi nyilatkozatát 2021-ig visszamenőleg. Az enyémet is. Ez ugyan nem egy vagyonnyilatkozat, de már az egész sajtó ezen csámcsog, ezért pár észrevétel” – így kezdi mai Facebook-posztját Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke.  

„Soha nem állítottam, hogy jogászként rosszul kerestem az 'előző' életemben. Dolgoztam ügyvédként, nyolc évig diplomataként, majd egy magáncégnél jogi igazgatóként és befektetési tanácsadóként és emellett voltak állami megbízásaim. Most EP-képviselőként a fizetésem a korábbi jövedelmemnél jóval alacsonyabb lesz és ennek a felét minden hónapban jótékonysági célra ajánlom fel” – írja Magyar. 

De miről is van szó? Nyilatkozata szerint a Hodler Alapkezelő Zrt., jogi igazgatójaként 2022. áprilisa és 2024. márciusa között havonta 3 millió forintot keresett, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójaként 2019. júniusa és 2022. februárja között havonta 3,5 milliót, a zrt. igazgatósági tagjaként 2021. januárja és 2022. júliusa közt havi 400 ezret, a Magyar Közút Zrt. igazgatósági tagjaként 2022. augusztusa és decembere közt évente 1,875 millió forintot, a Közút zrt. igazgatósági tagjaként 2023. januárja és decembere közt évente 1,475 millió forintot, a zrt. igazgatósági tagjaként pedig 2024. januárja és februárja közt évente 1,794 millió forintot. Voltak továbbá más jövedelmei is, például a Hiventures Zrt. befektetési bizottsági tagjaként 2021 januárja és  2024. februárja közt havonta 400 ezer forint, a Volánbusz Zrt. igazgatósági tagjaként 2023. áprilisa és decembere közt havi 1,1 millió forint, míg az MBH Bank Nyrt. felügyelőbizottságának tagjaként 2022. szeptembere és 2024. februárja közt havonta 1,5 millió forint. Vagyis a jelenlegi havi 3,2 milliós EP-képviselői fizetés valóban kevesebb annál, mint amennyit az előző években keresett.

„Húsz éve dolgozom, van egy nagyobb és egy kisebb budai lakásom, egy üres telkem a Káli-medencében és egy hat éves Volvóm, valamint ugyanannyi megtakarításom, amennyi jelzáloghitelem az ingatlanokon. Talán egyetértünk abban, hogy ez nem egy NER-lovag szint, mert oda évi 10 milliárd forint a belépő szint. És nem munkabérből”  – írja Magyar, hozzátéve, hogy a Tisza Párt tagjai hisznek az átláthatóságban és az őszinteségben. „Nem gondoljuk például, hogy egy miniszterelnöknek azt kell hazudnia, hogy nincs megtakarítása, miközben 10 milliárdos uradalmi birtokot építtet a családjával és a veje pár év alatt 500 milliárdot kuporgatott össze, a haverja pedig 1000 milliárd forintot kezel. Nekem az aktív húsz évem felében volt kormánytól független, privát munkahelyem. Ilyen a NER-elit nagy részének soha nem volt. A miniszterelnöknek bizonyosan nem. Tőlük még inkább elvárható lenne a transzparencia”  írja, leszögezve: ha a Tisza Párt felhatalmazást kap, teljesen új vagyonnyilatkozati rendszert vezet be és húsz évre visszamenőleg, minden magas rangú politikust és családtagjaikat vagyonosodási vizsgálatnak vet alá. Ha nem tudnak elszámolni a tényleges gazdagodásuk forrásával, akkor a különbözetet adóhiányként be fogják fizetni az államkasszába. Ha nem fizetik be, akkor a végrehajtók behajtják rajtuk.