Terjed a szamárköhögés

Terjed a szamárköhögés

(Forrás: MTI/Komka Péter)

Fotó: Komka Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július közepén 32 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak Magyarországon, ami új rekord az NNGYK heti jelentéseiben. Idehaza 95 százalékos az átoltottság, de a vakcina csak négy-öt évre ad védelmet. 

A legfrissebb adatok szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből is jelentettek gyanús fertőzést, ezzel idén már minden megyében potenciálisan megjelenhetett a betegség. Fontos megjegyezni, írja a Portfolio, hogy az NNGYK ilyenkor csak a gyanú bejelentéséről számol be, de azt is listázza, hogy hány esetben sikerült azonosítani is a fertőzést. A bejelentések a fővárosból, és 12 vármegyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna és Veszprém). 

Az NNGYK szerint az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 11 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist, a többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

Az NNGYK korábban, ahogy arról beszámoltunk, azt közölte, hogy járvány egyelőre nincs Magyarországon, de idén eddig 153 szamárköhögés-gyanús esetről érkezett bejelentés, amelyek közül 65 esetben derült ki, hogy valóban a pertussis nevű megbetegedésben szenved az érintett. A szakértők tapasztalata szerint az esetek szórványosan fordulnak elő, esetleg családon belül halmozódnak. A múlt héten két csecsemő halt meg szamárköhögés és a kialakult szövődmények miatt. Jelenleg egész Európában növekszik a betegek száma, az NNGYK szerint a környező országokban, például Szerbiában és Horvátországban már járványos a helyzet.

Magyarországon az oltási rendszer a kettő, három, négy és tizennyolc hónaposan, hatévesen, majd az általános iskola hatodik osztályában beadott oltásokkal minden gyereknek biztosítja a védelmet a betegség ellen. Itthon a kötelező oltási rend hatására 95 százalékos az átoltottság a szamárköhögés ellen, de érdemes tudni, hogy a jelenlegi vakcina csak négy-öt évre ad védelmet, tehát azok a felnőttek, akiket annak idején beoltottak, ezért kapják most meg újra a betegséget.