Varga Judit: Európában minden az ideológiáról szól

Varga Judit: Európában minden az ideológiáról szól

Fotó: Varga Judit Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott a kormányközeli Magyar Nemzetnek Varga Judit igazságügyi miniszter, amelyben szó esett fociról, Orbán Viktorról, de legfőképpen arról, hogyan támadja az Európai Unió hazánkat.

Ami a focimeccsek előtt térdelést illeti, erről is markáns véleménye van a politikusnak: „Tartalmilag teljesen idegen a magyar nemzet történelmétől, hiszen nekünk nincs gyarmati múltunk, amiért lelkiismeret-furdalást kellene éreznünk, ezért ezt valamennyire provokációnak is tartom a szurkolóink és a magyar nemzet irányába egyaránt. Az már meg sem lepi az embert, hogy Európában minden az ideológiáról szól.”

Varga Judit szerint ha a valóságot és a tényeket nézzük, Magyarország nem lóg ki a sorból, ha uniós cselekvésről van szó. – Mindent támogattunk, amit a közösség egésze is, így az egyes szankciós csomagokat is, noha voltak elvi fenntartásaink. Én Magyarországot egy elvi alapon álló, korrekt együttműködő partnerként látom, de amikor ideológiai őrületek ejtik rabul az uniót, megőrizzük a józanságunkat. Hiszen tudunk különbséget tenni aközött, hogy gázzal vagy ideológiával lehet-e fűteni – fejtette ki az igazságügyi miniszter. aki szerint van egy folyamatos, kioktató hozzáállás nyugat–kelet irányban, és ő ezt a jelenséget úgy hívja, hogy cselekvő akcionista liberális progresszió.  

A tárcavezető úgy véli, főként ideológiai téren naiv dolog nyugvópontot várni, de el lehet jutni olyan állapotba, ahol mindenki megtalálja a maga számítását. Szerinte az európai elit politikai programja elszakadt az európai emberek valós igényeitől, „ez már a bevándorláspolitikában is egyértelmű volt”, friss példaként pedig az energiaszankciókat említette. 

Azzal kapcsolatban, hogy az év végén Magyarországra érkező Pegasus-vizsgálóbizottság az ő meghallgatását is kezdeményezte, a miniszter azt válaszolta: „Az Európai Parlamentnek szerződésben rögzített hatáskörei vannak, ez persze a képviselők többségét nem szokta érdekelni. Amiről kérdeznének, az minden országban a nemzetbiztonság területéhez tartozik. Ezt más országgal nem mernék megtenni, a kettős mérce nyilvánvaló. Ebben az ügyben egyébként nem várt helyről jött a segítség, néhány hónappal ezelőtt a bizottság szóvivője is azt mondta, hogy ez a témakör egyértelműen tagállami hatáskörbe tartozik. Úgy gondolom, hogy ez is a frusztrált európai és hazai baloldal akciója, hogy a csúfos vereségük után próbálnak már átbeszélt, korrekten rendezett kérdéseket újranyitni és politikai álvitákat gerjeszteni.”

Az interjúban az is szóba került, hogy az extraprofitadó és a benzinárakkal kapcsolatosan bevezetett hatósági árak miatt feltehetően kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. Ezzel kapcsolatban az igazságügyi miniszter azt mondta: szemellenzős és rugalmatlan felfogás, ha a bizottság ilyenkor is a békeidős belső piaci normákat akarja alkalmazni. A kormány fel akart lépni az üzemanyag-turizmus ellen, és egy velencei precedenst is látnak, amivel szükség szerint igazolni tudják a külföldi rendszámú autósok megkülönböztetését.

Megnyugtatásul azt is hozzátette: „Megjegyzem, mire az ügy a végére ér, lehet, hogy már nem is lesz szükség az árstopra Magyarországon, bármiféle következmény vagy kényszerítés pedig csak évek múlva képzelhető el egy ilyen ügyben. Jogilag tehát jó helyzetben vagyunk.”

A Ryanair-ügy kapcsán arról beszélt, hogy szerinte a fapados légitársaság viselkedése alapvetően nem fest jó képet a vállalat működéséről. A beérkezett panaszok száma alapján indokoltnak tartja megvizsgálni, hogy tisztességes piaci magatartást folytatnak-e. „A fogyasztóvédelem feladata a célvizsgálatok kezdeményezése, hiszen lehet, hogy egyes cégek folyamatos, tisztességtelen tájékoztatási gyakorlatot folytatnak, és hiába takaróznak az általános szerződési feltételekkel, ha már az önmagában tisztességtelen. Van jogi keret arra, hogy ezt az arroganciát, ami sok állampolgárunk számára nagyon sérelmes, közelebbről megvizsgáljuk. Ezért is rendelt el június 21-én soron kívüli témavizsgálatot az Igazságügyi Minisztérium a társasággal szemben. A Ryanair hozzáállásának meglesz a következménye.”