Varga Judit elismerte: „nagyon nagy megszorítások vannak” a költségvetésben

Varga Judit elismerte: „nagyon nagy megszorítások vannak” a költségvetésben

Varga Judit előadása a Misszióvezetői Értekezleten 2021. február 22-én (Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, ugye a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál – mondta a Magyar Narancs cikke szerint Varga Judit igazságügyi miniszter az Országos Bírói Tanács (OBT) június 13-i ülésén. Az OBT a magyar bírók demokratikusan választott önigazgatási szerve, legfőbb feladata az Országos Bírósági Hivatal elnökének ellenőrzése. AZ OBT üléseire tanácskozási joggal hívják meg az Igazságügyi Minisztériumot, rendszerint egy államtitkár megy el, múlt hónapban viszont maga a miniszter képviseltette magát, hogy beszámoljon az új kormány prioritásairól és válaszoljon a bírók kérdéseire.

A lap kiemeli, hogy a megszorítás szó a kormány szótárában eddig nem szerepelt, Orbán Viktor június 27-én például az ellenzéki kritikákra reagálva azt mondta a parlamentben, hogy „nincs megszorítás és nem is lesz”. Varga Mihály is többször visszautasította, hogy megszorításokat tartalmazna a költségvetés. Június 13-án – tehát azon a napon, amikor Varga Judit költségvetési megszorításokról beszélt az OBT előtt – a pénzügyminiszter Facebook-posztjában a baloldali lapok riogatásának titulálta a megszorítás vádját, és arról írt, hogy „erősödik a magyar gazdaság teljesítménye, csúcson a foglalkoztatás, kisebb az adóelkerülés, így a folyamatosan csökkenő adók ellenére is magasabb bevétellel számolhatunk."

Az igazságügyi miniszter egyébként azután használta a megszorítás szót az OBT tanácskozásáról készült jegyzőkönyv szerint, hogy elismerte, nagy szükség lenne az igazságügyi alkalmazottak béremelésére, de forrás nem igazán van rá.

– A piaccal vagyunk versenyben, én magam is tudom személyes beszámolók tapasztalataiból, hogy a Tescóval meg egyéb cégekkel versenyeznek a bíróságok, amikor a jó leírókról vagy jó hivatalnokokról van szó, és ugye itt a bíróságok működésének kulcsszereplőiről van szó. Itt is igyekszem valamit tenni, bár sajnos azt meg kell hogy említsem, hogy egy válságos időszak következik Európára, tehát látszik a recessziónak a fellege mindenfelé, a háború és a háborúból fakadó energiaárnövekedés, amely a jövőben is velünk fog élni mind Európában, mind a világban, nyilván befolyásolni fogja a költségvetés mozgásterét – mondta a Magyar Narancs cikke szerint a miniszter.

Azt is elismerte, hogy az alacsony fizetések miatt olyan alternatívákban gondolkodnak az igazságügyi alkalmazottak, ami méltatlan a hivatásrendhez, azonban Varga Mihály pénzügyminiszter jelenleg minden emelkedő tételre nemet kell, hogy mondjon.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Varga Judit sajtófőnöke az alábbi sorokat juttatta el szerkesztőségünkhöz: „Varga Judit igazságügyi miniszter az OBT ülésén a már korábban megfogalmazott, sajtóban megjelent intézkedésekre célzott, ezt a jegyzőkönyv szövege is alátámasztja.  A magyar kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet 10 százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent. Az állam önmagán spórol, a magyar embereket azonban a kormány megvédi a háború káros gazdasági következményeivel szemben. Ezért hoztuk létre a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot, valamint ezért vetettünk ki extraprofit-különadót a nagyvállalatokra. A magyar emberek biztonságát, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést továbbra is meg fogjuk védeni”.