Vitézy Dávid: Csütörtökig lehet kezdeményezni az újraszámlálást, meg fogjuk tenni

Vitézy Dávid: Csütörtökig lehet kezdeményezni az újraszámlálást, meg fogjuk tenni

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid (Fotó: Vitézy Dávid / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökig van lehetőség kezdeményezni, hogy a fővárosi szavazatokat számolják újra, Vitézy Dávid közlése szerint ezt meg is fogják tenni. Arra hivatkozott egyrészt, hogy 76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség a rá és Karácsony Gergelyre leadott voksok között, „egy demokráciában az a minimum, ha ezután a szavazatokat újraszámolják”. A regnáló főpolgármesterre 371 466-an szavaztak, míg kihívójára 371 142-en, a különbség tehát 324 voks. Érvénytelen szavazólap emellett 24 592 darab volt. Ez utóbbi magas számhoz hozzátartozik, hogy nem sokkal a választás napja előtt Magyar Péter azt mondta, hogy érvénytelenül fog szavazni a főpolgármesterre, majd vasárnap reggel is jelezte, hogy nem vette fel a főpolgármester-jelölti szavazólapot. 

Vitézy Dávid arra is hivatkozott, hogy „számos rendszerszintű visszásságról” kaptak visszajelzést, ezekről egyelőre részleteket nem árult el, csak annyit közölt, hogy be fogják mutatni azokat.

Az LMP és Szentkirályi Alexandra visszalépése után már a Fidesz által is támogatott jelölt a jogerős döntést el fogja fogadni. – Ha Karácsony Gergely győzelme jogerős lesz, gratulálni fogok neki, persze, ha addigra hajlandó felvenni a telefont, amit két napja nem sikerül – írta Vitézy Dávid. Itt még hozzátette azt is, hogy gratulál, „ha addigra épp nem egy lapáttal akarja szétverni a fejem”. Itt arra utalt, hogy kering egy hangfelvétel Karácsony Gergelyről, amelyen többek között arról beszél, hogy ha Vitézy Dávid elindul a főpolgármester-választáson, „lapáttal fogjuk agyonverni”. Erre egyébként a Telexnek adott interjújában a főpolgármester úgy reagált, hogy „a jelentősége annak, hogy ezeken a hangfelvételeken mit mondok, egy tízes skálán egyes. Aminek jelentősége van, hogy Magyarország legnagyobb közvetlenül választott politikai vezetőjét folyamatosan szisztematikusan lehallgatják.”