Vitézy szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten

Vitézy szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten

A városligeti Biodóm az egykori vidámpark területén. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt azt állítja, a következő önkormányzati ciklus végére megépülhet a vidámpark Budapesten és még közpénz se kell hozzá. „A fővárosiakban erős a vágy egy ilyen családi szórakoztató létesítmény iránt. Az állatkert mellett ugyanis nincs túl sok gyerekes program Budapesten. Ráadásul sok szülő őriz még szép emlékeket a régi városligeti vidámparkról” – mondta a Népszavának Vitézy Dávid, aki körbekérdezett vidámpark-ügyben a néhány európai városban. A kapott információk szerint egy ilyen méretű város bőven eltartana egy szórakoztatóparkot. Koppenhágától Barcelonán át a bécsi Práterig sorolhatóak a példák. A profitorientált üzemeltetést azonban a korábbiaktól eltérően nem önkormányzati cégre, hanem egy megfelelő tapasztalatokkal bíró külföldi üzemeltetőre kellene bízni, akit egy célzott hasznosítási pályázat keretében választhatna ki a főváros.

Lehetséges helyszínként említette az észak-csepeli területet, amely most közparkként szerepel a szabályozási tervekben. „A város építési jogkörénél fogva lehetőséget biztosíthatna egy gondosan kiválasztott beruházónak arra, hogy jelentős zöldfelület kialakítása mellett egy vidámparkot építsen ezen a majd 82 hektáros területen”. Összehasonlításul: az állatkertnek helyet adó, múzeumokkal teletűzdelt Városliget 90 hektáros. A területen Vitézy szerint a korábbi ígéretekhez híven létrehozható lenne egy hatalmas közpark, a soroksári-ráckevei Duna-ágban vízibiciklizhetnének, csónakázhatnának a fővárosiak, lehetne játszótér és szabadtéri sportpályák is a szórakoztató park mellett. A parkba a bécsi Práterhez hasonlatosan nem lenne belépőjegy, csak az attrakciókért kellene fizetni – ismerteti az elképzelés részleteit Vitézy Dávid, aki azért is tartja jó helyszínnek ezt az észak-csepeli területet, mert az új Atlétikai Stadion beruházás részeként a Kvassay-híd másik oldalán épült egy gyalogos, biciklis híd, amin keresztül 5 perc alatt ide lehetne érni a MÜPÁ-tól, ha elkészül a pesti Duna-parti sétány, akkor a belvárostól se lesz távolabb 20 percnél. Ezzel együtt nem ragaszkodik Észak-Csepelhez, mint mondta, ugyanilyen jó lenne erre a célra Rákosrendező, vagy a Diákvárosnak kijelölt hatalmas terület egy darabja is.

Az egykori vidámpark területének jó részén most a biodóm áll, ám az a beruházás már korábban félbemaradt. A műemléki oltalom alatt álló hullámvasút még áll, azt azzal az ígérettel zárták le 2015 végén, hogy három év múlva újranyitják, de ez azóta sem történt meg. A megszűnt vidámpark utolsó időkben működő játéküzemei közül ma már csak az 1997-ben felújított Schäftner-féle körhinta üzemel.