Vízhiánytól tart a szolgáltató, 23 településen kér takarékoskodást

Vízhiánytól tart a szolgáltató, 23 településen kér takarékoskodást

A Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsijából ivóvizet töltenek Solymáron a Panoráma utca és a Lejtő utca sarkán lévő víztározóba a vízhiány miatt 2022. július 1-jén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kánikula idejére takarékos vízhasználatot kér több településen a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. az ivóvízellátás biztosítása érdekében.

A társaság kedden a Facebook-oldalán azt közölte: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szolgáltatási területükön – különösen Pest megye térségében – a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére kell számítani, ezzel egyidejűleg folytatódik a több hete tartó csapadékhiány. Emellett a Duna vízállása folyamatosan csökken, és a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre a vízgyűjtő területen sem várható csapadék-utánpótlás.

„A vízbázisokból kitermelhető ivóvíz mennyiségét a Duna vízállása határozza meg, emiatt jelentősen csökken a kitermelhető mennyiség” – ismertették.

A kánikula idejére Gödöllő és Szentendre, valamint a Pilisi-medence térségében érintett települések – Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm – önkormányzatát és ott élőket arra kérik, hogy törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák más irányú felhasználását (például medencefeltöltés, autómosás).

Azt kérik továbbá, hogy mellőzzék a locsolást (közterületeken is), a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket pedig kapcsolják ki.

A DMRV Zrt. kiemelte: vízellátó rendszereik a nap 24 órájában „kiélezetten működnek”. Szolgáltatási területükön egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány. Ezzel együtt már az utóbbi napokban a vízfogyasztás egyértelmű növekedését tapasztalták. „A fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki” – figyelmeztettek.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét második felében helyenként 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. Többfelé még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

A június végén kezdődött, több mint egy hétig tartó hőhullám idején a megnövekedett vízfogyasztás emelkedése, illetve műszaki meghibásodás miatt több napon keresztül nyomásesés vagy átmeneti vízhiány volt tapasztalható több Pest megyei településen. A megye több mint tíz településén első- vagy másodfokú vízkorlátozást is elrendeltek.