Volner János ismét módosítaná a választási törvényt

Volner János ismét módosítaná a választási törvényt

Volner János (Fotó: Facebook/Volner János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb pontokon módosítanák a választási és a népszavazási törvényt, a Magyar Narancs vette észre a Volner János által benyújtott módosító indítványt.

Módosító javaslatot nyújtott be a volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő, Volner János a választási eljárási törvényhez és a népszavazásokról szóló törvényhez. Ez azt készíti elő, hogy egy napon lehessen választásokat és népszavazást is tartani – írja a Magyar Narancs.

Korábban a párbeszédes Szabó Tímeának már volt egy hasonló indítványa, arról még a fideszes Kocsis Máté is azt mondta, hogy van létjogosultsága. Volner János javaslata azonban továbbmegy, és az ilyen, egyszerre tartott választás-népszavazásokra bevezetné a „közös eljárás” nevű fogalmat.

Ezzel együtt további pontokon is átírná a népszavazási törvényt. A javaslat szerint például nem lehetne aláírásokat gyűjteni a tulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül közforgalom előtt nyitott, de magánterületen. Emellett eddig az volt a szabály, hogy egy szavazólapon csak egy népszavazási kérdés szerepelhet, most ez úgy módosulna, hogy az összes kérdés felkerülhet egy lapra. Az ilyen „közös eljárás” esetén csökkenne a jogorvoslat benyújtására szolgáló idő is, 5 helyett 3 napra.

Volner János jelenleg független képviselő, ugyanakkor az ő javaslatát elfogadva dőlt el, hogy az ellenzék csak közös listán indulhat az országgyűlési választáson. Úgy szigorították ugyanis a feltételeket, hogy országos listát csak úgy lehet állítani, ha a korábbi 27 helyett már 71 egyéni választókerületben van önálló indulója az adott pártnak vagy pártoknak. Mivel összesen 106 egyéni választókerület van, így ez kizárta, hogy az ellenzék akár két listával vágjon neki a választásnak.