Félreteszi a követelményeket a külügy, hogy Volner János diplomata lehessen

Félreteszi a követelményeket a külügy, hogy Volner János diplomata lehessen

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) üdvözli Volner Jánost, a gazdasági bizottság jobbikos tagját éves meghallgatása előtt az Országgyûlés gazdasági és külügyi bizottságának együttes ülése előtt az Országházban 2016. november 28-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy lehet szingapúri külgazdasági attasé az exjobbikos Volner János, hogy nem teljesíti a diplomatasághoz szükséges feltételeket – tudta meg a Hvg.hu

Felsőfokú végzettség, a maláj vagy a tamil nyelv ismerete, ennek hiányában legalább egy, de inkább két nyelvvizsga, két év gazdasági, külgazdasági területen szerzett szakmai gyakorlat, továbbá a külgazdasági szakmai vizsga eredményes teljesítése, és B-kategóriás jogosítvány – ezeknek az előfeltételeknek kell megfelelnie egy leendő külgazdasági attasénak. Elvileg tehát az exjobbikos Volner Jánosnak is, aki friss diplomatának, éppen külgazdasági attasénak készül Szingapúrba – emlékezet a lap. Ezek közül Volner biztos nem felel meg egy sor feltételnek – ilyen például az előírt felsőfokú iskolai végzettség, aminek Magyarországon elismert diplomának kell lennie. Az egykori rendőrből lett vállalkozó, majd Magyar Gárda-tagból lett jobbikos országgyűlési képviselő, később Mi Hazánk-os, majd saját pártot (Volner Párt, később Huxit Párt) alapító és a Fideszt szavazatával, törvényjavaslataival kisegítő Volner ilyennel azonban nem bír. Még saját önéletrajza szerint is csak egy „nem akkreditált” diplomája van, amit 2013-ban szerzett Oroszországban, a MUFO-n (Mezsdunarodnij Unyiverszityet Fundamentalnovo Obucsenyija), amit kamuegyetemként emlegetnek. Nyelvvizsgájáról sem tudni.

A Hvg külügyes forrásai szerint Volnernek ennek ellenrére sem kell aggódnia, ugyanis mint mondták, „minden a jogszabályok szerint történik, a végzettség és nyelvismeret tekintetében pedig egyedi mérlegelése is van mód.” Sőt, a törvény szerint gyakorlatilag minden követelmény alól mentesíthető a jelölt, mivel „a kihelyező szerv vezetője – kivételesen indokolt esetben, hivatali érdekből – a (…) feltételek hiányában is a tartós külszolgálat idejére diplomáciai rangot adományozhat”.

A Hvg értesült először Volner tervezett szingapúri diplomáciai megbízásáról, amikor kiderült hogy egy másik exjobbikos, Bencsik János diplomata lesz, ám ezt akkor a politikus letagadta, viszont később a Telexnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke, Paczolay Máté megerősítette, mondván: „a Külügyminisztérium kapuja mindig nyitva állt azok előtt, akik készek a magyar nemzeti érdekért dolgozni.” Volner most ezzel kapcsolatban azt mondta a Hvg-nek, azért nem erősítette meg, mert még nem felkészülő diplomata. Erre az lehet a magyarázat, hogy a felkészülési időszak – ennek része a szakmai vizsga is – csak a biztonsági átvilágítás sikeres lezárása után következik, nála pedig, úgy tudja a Hvg, ez még tart.