Von der Leyennek sem tetszik a finnek uniós költségvetési javaslata

Von der Leyennek sem tetszik a finnek uniós költségvetési javaslata

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európa Tanács soros elnöki tisztét betöltő Finnország a hét elején nyújtotta be a 2021 és 2027 közötti költségvetési tervét, amely a drasztikus költségcsökkentés jegyében készült – írja az infostart.hu.

A portálnak nyilatkozó Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője arról beszélt, hogy a brit kilépés miatt többet kell befizetni a tagállamoknak, hazánknak pedig 24 százalékkal kevesebb fejlesztési forrás juthat a támogatások átcsoportosítása miatt, mint az előző hét évben. Erre, a volt szocialista országokat egyaránt érintő módosításra részben azért kerülhet sor, mert a közösség déli országai hosszabb ideje gazdasági problémákkal küszködnek, s nekik jutna több a következő hétéves ciklusban.

Megszavazták a Várhelyi Olivérrel felálló Európai Bizottságot | Magyar Hang

A hiányzó forrásokat északi rokonaink részben a szén-dioxid-kibocsátási jogosultságok értékesítésének bevételeiből lecsípett 20 százalékos összeggel, valamint az újra nem hasznosított műanyagok minden kilogrammja után a közös kasszába befizetett 80 centtel finanszíroznák.

Az elképzelést Ursula von der Leyen bizottsági elnök többek között azzal bírálta, hogy a finn javaslat szerint nem jutna elegendő forrás az általa favorizált témákra. Az Erasmus+ programról, a kutatás-fejlesztésről, az innovációról, valamint a védelempolitikáról van szó.