Vona Gábor: Csalódást keltő az eredmény, de büszkeség is van bennünk

Vona Gábor: Csalódást keltő az eredmény, de büszkeség is van bennünk

Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csalódottság és büszkeség is volt bennünk a vasárnapi választás eredményváróján – erről beszélt a Magyar Hang megkeresésére Vona Gábor. Pártja, a Második Reformkor egy százalékot sem ért el a voksoláson, de emiatt nem lesz belül felelőskeresés. Az eredményektől teljen függetlenül mindenesetre, ősszel tisztújítás következik.

30 730 szavazat, 0,68 százalék – ennyit ért el a Második Reformkor (2RK) a vasárnapi európai parlamenti választáson. A helyhatóságin nem is indultak, mert a pártmentes önkormányzatok elvét képviselik. Vona Gábor lapunknak azt mondta, hogy arra számítottak, a Jobbikot és az LMP-t megelőzik – előbbi 1, utóbbi 0,87 százalékot ért el –, sőt, korábban titkon még egy mandátumban is reménykedtek. Bár az utóbbi hetekben már belátták, hogy ez a kampány nem róluk szól, „nagyon erős sodrása van az áradásnak”.

Vona Gábor szerint csalódást keltő az eredmény, ugyanakkor büszkeség is van bennük, hiszen a legkevesebb pénzből, minimális erőforrással és minimális felülettel csinálták végig a kampányt. Úgy érzi, hogy azt a fajta politikai kultúrát vagy normát, amit ők hirdetnek, meg tudták mutatni. – Hálás vagyok, mert 30 ezer ember háborús propaganda, áradás, elveszett szavazatokkal való riogatás közepette ránk szavazott – mondta, kiemelve, hogy a céljuk és feladatuk, hogy nekik bizonyítsák: jó helyre tették az ikszet. Ezt úgy tudják megtenni, hogy „maradnak ezen az úton”, mert a szavazóiktól érkezett visszajelzések alapján az ő támogatóik örömmel voksoltak a 2RK-ra, az eredménytől függetlenül, nem valami ellen, hanem valami mellett szavaztak.

A pártelnök elismerte, hogy van felelőssége az eredményben. – Nem érzem, hogy kudarcot vallottunk volna, csalódást keltő az eredmény, de erkölcsi tőkével felvértezve mentünk át ezen a kampányon, még ha a politikai tőkét nem is sikerült növelni – fogalmazott. A szervezeten belül egyébként nem fognak felelősöket keresni, de az elnökség eleve egy évre vállalt mandátumot tavaly szeptemberben, így idén ősszel, az eredményektől függetlenül tisztújítás következik.

– A Magyar Péter-féle politikai stílus ugyanaz a törzsi stílus, ami ellen létrejöttünk – mondta Vona Gábor arra a kérdésünkre, hogy nem vette-e el teljesen a teret előlük Magyar Péter a sem Orbán, sem Gyurcsány térfélen. Ő ugyanis a politikai kultúra kérdésében semmi különbséget nem lát Magyar Péter, illetve Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc között, személyeskedésről, a másik fél lenézéséről, erkölcsi és politikai értelemben minimum megkérdőjelezhető stílusról beszélt. Ez pedig működik ugyan, de a szavai szerint a 2RK éppen ez ellen jött létre. Mindenesetre Vona Gábor továbbra is nyitott arra, hogy létrejöjjön a vita Magyar Péterrel.