Balog Zoltán lemondásának egyszerre örülne a kormány és az ellenzék

Balog Zoltán lemondásának egyszerre örülne a kormány és az ellenzék

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kegyelmi ügy óta több gyülekezetben érzékelhető válság, van olyan, ahol a szokásoshoz képest harmadára csökkent a keresztelések száma – erről is beszélt Kompország című műsorunkban Zalatnay István református lelkész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense. Ő is az egyik aláírója annak a nyilatkozatnak, amelyet összesen 24 református értelmiségi jegyez, és amelyben lemondásra szólítják fel Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét. Azzal kapcsolatban, hogy milyen reakciókat kaptak, a lelkész kifejtette: eddig jórészt pozitív, de főként világi visszajelzések érkeztek, lelkészek egyelőre csak név nélkül támogatnák őket. Hamarosan megnyitják a nyilatkozathoz való csatlakozás lehetőségét, sokan ugyanis aláírásukkal is támogatnák őket, így bővül majd azok köre, akik Balog Zoltán lemondását kérik.

Mint mondta, sokan kívülről értetlenül nézik, hogy az egyház miért nem kényszeríti ki belülről Balog Zoltán lemondását a püspöki címről, ha már ő maga nem mond le. Belül viszont inkább védik, mégpedig azért, hogy ne derüljön ki semmi rossz, ami kapcsolatba hozható az egyházzal. – Olyan ez, mint amikor ég a dombon egy templom, de ahelyett, hogy oltanánk, abban reménykedünk, hogy senki nem veszi észre – fogalmazott, hozzátéve, hogy nagyon nem lenne jó, ha megvárnák, hogy kapjanak egy ukázt Balog Zoltán leváltására, ezt az ügyet nekik, maguknak kellene lezárniuk. Szerinte Balog Zoltán kegyelmi ügyben való érintettsége évtizedekre határozhatja meg a református egyház megítélését és nagyon régóta nem volt olyan ügy, amely egyszerre okozna örömet mindkét politikai oldalon, Balog Zoltán lemondása ilyen.

Zalatnay István ugyanakkor kitért rá, hogy a református egyházban tapasztalható problémák mélyebb gyökerűek, amelyek Balog Zoltán lemondásával nem fognak megszűnni. Több olyan terület is van, ahol változásokra van szükség: példaként említette, hogy a nők sokkal aktívabbak a gyülekezetekben, mint a férfiak, ehhez képest az egyházvezetésben szinte nincsenek nők, a 100 zsinati tag között mindössze négy hölgy van. Kifogásolta azt is, hogy a gyülekezetek, lelkészek anyagilag túlságosan kiszolgáltatottak az egyházvezetésnek.