Závecz Research: erősödött a Fidesz és a Jobbik

Závecz Research: erősödött a Fidesz és a Jobbik

Orbán Viktor (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét a Fidesz és a Jobbik tudta valamelyest növelni a támogatottságát – írja a Telex a Závecz Research legfrissebb, április 9-17. között végzett közvélemény-kutatását ismertetve.

A választókorúak körében a Fidesz–KDNP-nek februárban 31, márciusban 33 százalékos volt a tábora, most 34 százalékon áll. A Jobbik két hónapja 9 százalékos párt volt, egy hónapja 11 százalékot kapott, áprilisban 12 százalékot. A DK-nak a márciusival azonos nagyságú a tábora, 11 százalékos. A Momentum 6, az MSZP 5, az LMP 2, a Párbeszéd, az MKKP és a Mi Hazánk 1-1 százalékon áll, 26 százaléknak nincs pártja.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz toronymagasan vezet, 47 százalékkal, a második helyen a DK áll, 17 százalékkal, harmadik a Jobbik, 15 százalékkal. A Momentum az aktív szavazók 8 százalékára számíthat, az MSZP 7, az LMP 2 százalékos ebben a körben. A Mi Hazánk, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot kapott.

A biztos választók körében rendkívül szoros a két politikai oldal versenye, az ellenzéki lista 49 százalékon áll, a kormánypártoké 48 százalékon. A választókorúak körében 39 százalék áll szemben 37-tel, szintén az ellenzéki lista javára.

A Závecz szerint az ellenzéki szavazók közös lista melletti elkötelezettsége szinte egységes, 97 százalékos. Összeadott támogatottságuk a teljes népesség körében áprilisban 37 százalék, ehhez még a választókorúak 2 százalékát tudták maguk mellé állítani, amikor közös listára lehetett szavazni. A páros verseny szituációjában a Fideszhez is csatlakoztak új szavazók, a választók 3 százaléka választotta a KDNP-vel közös listájukat.

A választópolgárok közül 41 százalék azt feltételezi, hogy a kormánypárt kapna ma több szavazatot, 39 százalék szerint viszont az ellenzék győzne, ha most lennének a választások.