Bicske jegyzője nem tudja, ki a város polgármestere

Bicske jegyzője nem tudja, ki a város polgármestere

Fritz Gábor (b.) és Bálint Istvánné (j.) egymás mellett foglal helyet a bicskei képviselőtestületi ülésen 2020 februárjában. Forrás: Bálint Istvánné közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél hónapja próbálkozik azzal Molnár Dániel bicskei momentumos önkormányzati képviselő, hogy megismerhesse a fideszes polgármester, Bálint Istvánné vagyonnyilatkozatát. Sőt, már tavaly szeptemberben is próbálkozott ezzel, amikor olyan határozati javaslatot terjesztett a város képviselőtestülete elé, hogy Bicske honlapján hozzák nyilvánosságra a helyi képviselők (köztük a polgármester) vagyonnyilatkozatát. Ezt a javaslatot akkor a a fideszes többség leszavazta, az egyik fideszes képviselő azzal érvelt a vagyonnyilatkozatok nyilvánossága ellen, hogy „Bicske város polgárai bíznak bennük (a képviselőkben – a szerk.), hiszen az elmúlt tíz évben egyetlen egy ember nem jött be (az önkormányzathoz – a szerk.), hogy érdeklődjön amiatt, hogy vajon milyen gazdagodás történt a mindenkori képviselő-testület tagjainál.”

Ilyen előzmények után a momentumos helyi képviselő idén szeptember elején közérdekűadat-igénylést nyújtott be az önkormányzathoz, hogy ilyen formán próbálja nyilvánossá tenni Bálint Istvánné polgármester vagyonnyilatkozatát. Erre tíz nap múlva kapott választ Bicske jegyzőjétől, amelyben a törvényesség őreként funkcionáló hivatalnok arról tájékoztatta Molnárt, hogy „»Bicske Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal« megnevezésű adatgazda nem létezik.”

Ezután újabb adatigénylési kör következett, melyre hétfőn kapott választ az ellenzéki képviselő, nem is akármilyet. A jegyző válaszában arra kéri Molnár Dánielt, hogy pontosítsa ki is az a Bálint Istvánné, akire gondolt, hogy be tudják azonosítani Bálint Istvánnét. „Kérem, hogy hivatkozzon Bálint Istvánné személyazonosító adatára, vagy valamilyen differencia specifikumára, illetve Bicske Város Önkormányzata és Bálint Istvánné közötti összefüggésre, amiatt, hogy a vagyonnyilatkozat tételére kötelezett Bálint Istvánné személyét be lehessen azonosítani.” -írta a momentumos városatyának Fritz jegyző.

A vonatkozó szabályok szerint egyébként a jegyzők tekintetében a munkáltatói jogokat a település polgármestere gyakorolja. Tehát Bicske jegyzőjének, Fritz Gábornak lényegében a saját főnökét nem sikerült beazonosítania. A jegyzője által nem beazonosítható Bálint Istvánné egyébként a már idézett egy évvel ezelőtti képviselőtestületi ülésen úgy nyilatkozott, hogy nem tart attól, hogy „a vagyoni helyzetére fény derül vagy nyilvánosságra kerül, áll mindennek elébe. Azt gondolja, hogy semmi takargatnivalójuk nincs”.

Molnár Dániel önkormányzati képviselő a Magyar Hang kérdésére elmondta, hogy ugyan nem gondolta volna, hogy „a jegyző úrnak egy közérdekűadat-igénylés formájában kell bemutatnom a polgármestert, hiszen minden testületi ülésen egymás mellett ülnek, de természetesen igyekszem ezúttal a jegyző úr számára is érthető módon azonosítani a közvetlen munkatársát, Bálint Istvánné polgármestert”.