Az oroszlán ugrani készül – Megjelent a januári Budai Hang

Az oroszlán ugrani készül – Megjelent a januári Budai Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltelt egy hónap, ismét itt a Magyar Hang havonta jelentkező melléklete, a Budai Hang! Legfrissebb számunkban, nyolc oldalon!

– Középkori állapot vagy klímavédelem? Fenntartható közlekedés vagy aránytalan áldozatok? Nyár elején dönthetnek a tavaly decemberben átadott, egyelőre személyautómentes Lánchíd végleges forgalmi rendjéről. Az Autóklub szakmai vitát és kompromisszumos megoldást szeretne, a Kerékpárosklub megőrizné a jelenlegi állapotot. Miért vélik úgy egyes szakemberek, hogy a személyautók kitiltása környezetvédelmi szempontból kedvezőtlen lenne? Milyen alternatív változatok születtek a forgalmi rendre? Hol fejlesztenék a kerékpáros közlekedést? Mi lesz az Alagúttal? Cikkünkből kiderül.

– A politika nem arról híres, hogy az igazság felől közelíti a dolgokat, sokkal praktikusabb ennél, mindig az aktuális érdek felé mozdul. Olykor ez akár egybe is vághat valamiféle nemzeti érdekkel – olykor meg nem. Az egyéni embernek viszont elemi érdeke, hogy a saját identitását reálisan lássa. Hamis identitást kreálni nem érdemes, az nem fog segíteni. Ha van olyan elem a mozaikunkban, ami nem illik oda, azt ne dobjuk félre, hanem próbáljunk vele valamit kezdeni. Gondolok itt az egymásnak ellentmondó kis mozaikkockákra. Nekem például meg kellett azzal küzdenem, hogy Trianon hogyan néz ki a magyar, és hogyan a jugoszláv oldalról nézve. Vagy azzal, hogy egyik nagyapám magyar katona volt a II. világháborúban, a másik nagyapám sógorát közben Auschwitzba hurcolták, sógornője bujkált. Az apai nagyanyám unokatestvére meg jugoszláv (horvát) partizán volt. Egy generációról beszélünk – mondta interjúnkban Péntek Orsolya festőművész-író, akivel a hamis Óbuda-képről, a Monarchia máig élő sokféleségéről és reflexeiről, illetve a rendszerváltás nyomoráról beszélgettünk.

– Felcsillant a remény, hogy az Akadémia Park téglaíves kapui mögött végre elindul a fejlesztés, amelyre a környékbeliek évek óta várnak. A Hűvösvölgyi út – Riadó utca – Pasaréti út – Hidász utca által határolt terület jelenleg olyan zárvány, amelyet az itt élők régóta kerülgetnek, ám a hatalmas, több, mint 10 hektáros parkba nincs bejárásuk. Igaz, a tömb 2009 óta magánkézben van, több tulajdonosváltást követően jelenleg a Csányi Sándor nevével fémjelzett Bonitas Első Ingatlanalaphoz tartozik. Cikkünkből megismerhetik a park múltját, kiderül, hogy miért áll ott a „hírhedt magyargyűlölő”, Heinrich Hentzi szobra, és az is, hogy a hazai körülmények között miért megdöbbentő a területre kiírt tervpályázat eredménye.

– Sorban húzzák fel a Várban a második világháborúban elpusztult épületek másolatát, a Kallina Mór tervezte egykori Honvédelmi Minisztériumról azonban mintha megfeledkeztek volna. Miért éppen ez a neoreneszánsz palota maradt ki, és mi köze ehhez a karmelita kolostornak? Legfrissebb mellékletünk erre is választ ad.

– „Nem mai kiskocsma, nem mai konyha és házibuli, amivel odabent találkozhatunk, hanem álmodozóbb, idealistább korokból itt maradt vagy ide született tünékeny emlék. (...) Mondhatnánk, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évekből maradt itt örökségként, de hiába a történelmi tények, ez sem állja meg a helyét. Lebeg az idők fölött. Hogy miért, azt nem tudom. Kocsmakegyelemnek mondanám, ha lenne ilyen” – írta filozofikus kisesszéjében szerzőnk, Pethő Tibor. De vajon melyik budai söröző ihlette meg?

– Ellepik a várost a hatalmas méretű építési reklámhálók, amelyek alatt nem folyik munka, kihelyezésük ezért illegális, de a hirdetési cégek jól keresnek a városképet elcsúfító molinókkal. A főváros és a kerületek eltüntetnék az óriásponyvákat, a kormány azonban haladékot adott a leszerelésükre. Amit a törvény erejével eddig nem sikerült elérni, azt a látványos ellen-reklám elintézi: újabb hirdető gondolta meg magát, miután Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester nyilvánosan figyelmeztette az illegális molinóra.

– Mondják, hogy idővel az éveknek mérhetetlen súlya lesz. Csap Leventéné, vagyis Gizi néni dacára annak, hogy 105 éves, nem így érzi. Szívesen mesél a múltról, akár Móricz Zsigmondról is, aki a család közeli barátja volt, akár a kataklizmákról, a tragédiákról, melyeket átélt, de eközben mégis „kiapadhatatlan” derűvel szemléli a világot. Biztosra veszi, hogy van egy őrzőangyala, akire számíthat. Riport!

– Azonnali hatállyal megszigorította a Budavári Önkormányzat a turistabuszok Várba való behajtását. Az előterjesztő volt jobbikos önkormányzati képviselő, Varga Dániel javaslatát a kerületi Fidesz-frakció támogatta – szerintük a forgalomtól régóta szenvedő lakosság érdekeit tartják szem előtt, míg a polgármester szerint rendezettség helyett káoszt teremtettek: V. Naszályi Márta haladékot adott volna az új előírásokhoz való alkalmazkodásra. Mit mondanak a szakmai szervezetek, és kinek kellene áldozatot hoznia a budavári turizmusért?

Mindez a legújabb Budai Hangban, a január 20-án megjelent Magyar Hang 8 oldalas mellékletében!