A leggyorsabbak már a titokzatos monolittal fotózkodnak

A leggyorsabbak már a titokzatos monolittal fotózkodnak

A Utahi Közbiztonsági Hivatal által közreadott, 2020. november 18-án készült kép egy 3,6 méter magas rejtélyes monolit fémobjektumról vörös sziklák között a sivatagban Utah állam délkeleti részén (Fotó: MTI/AP/Utahi Közbiztonsági Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze 48 óra kellett az internet leggyorsabb nyomozóinak, hogy megtalálják a utahi sivatag vörös kövei között álló, rejtélyes monolit fémoszlopot – írja az MTI. „Amikor a hatóságok hétfőn bejelentették, hogy egy csillogó fémépítményre bukkantak a Red Rock sivatag mélyén, határozottan visszautasították, hogy felfedjék a pontos helyét” – idézte fel a BBC hírportálja. Remélték, ezzel elriasztják az amatőr felfedezőket, hogy nekivágjanak a veszélyes kalandnak, esetleg eltévedjenek és ottragadjanak a pusztaságban.

Ez azonban hiú ábrándnak bizonyult, hiszen szerdán megjelentek az első fotók az Instagram közösségi képmegosztón, ahol páran diadalmasan pózolnak a titokzatos eredetű oszloppal, hogy megmutassák, ők értek oda elsőnek. (Az objektumot egyébként helikopterről vadjuhokat számláló vadőrök fedezték fel november 18-án.) Azok a netes nyomozók segítettek nekik, akik a Google Earthön gyorsan megtalálták a helyszínt és kiposztolták annak koordinátáit.

Tim Slane Reddit-felhasználó, aki a koordinátákat közzétette, elmondta, hogy a helikopter repülési útvonalát követte, amíg el nem tűnt a radarról. Ezt úgy értelmezte, hogy itt szállhatott le. Ezután a térképen keresni kezdte a nyilvánosságra hozott fotókon és videókon látható tájat, és rá is talált egy kanyonra, ami felülről megfelelőnek tűnt. A kanyonban jól kivehető volt egy hosszú, keskeny árnyék, amely a 2015-ös műholdfelvételeken még nincsen, de a 2016-osokon már feltűnik.

– Azonnal tudtam, hogy amint a helymeghatározás megjelenik az interneten, az emberek odamennek. Kaptam pár dühös üzenetet, amiért kiposztoltam a koordinátákat. Ha én nem találom meg, másnak biztos sikerült volna – mondta Slane. Egy David nevű utahi férfi közölte a Redditen, hogy el is indult. Szerdán napfelkelte előtt ért oda, rövidesen megérkezett a többi felfedező is. – Jó volt elmenekülni a 2020-as év összes negatív élménye elől – írta.

A fémtömb eredete azonban továbbra is ismeretlen, eddig senki sem jelentkezett, hogy ő állította volna fel az oszlopot a sivatagban. A legtöbben arra tippelnek, hogy szobrász alkotása lehet, néhányan John McCracken minimalista művész (1934-2011) keze nyomát vélik benne felismerni. A monolit kísérteties hasonlóságot mutat a legendás rendező, Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című 1968-as filmjének egyik jelenetében látott objektumhoz, aminek hatására – az alkotás szerint – elindul az emberi evolúció. Az esetről cikket író Telex szerint egyébként évekig senkinek se szúrt szemet a sci-fibe illő utahi fémoszlop.