A legjobb országúti kerékpár kiválasztása (x)

A legjobb országúti kerékpár kiválasztása (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt néhány évtizedben az „országúti kerékpár” kifejezés a biciklik szélesebb skálájára terjedt ki. Ezért mielőtt belevetnéd magad a vásárlásba, fontos megértened a különböző lehetőségeket, és azt, hogy azok hogyan járulnak hozzá a hatékonyabb bicajozáshoz.

Ez a vásárlói útmutató segít abban, hogy a kerékpár beszerzése, az online vásárlás során találj magadnak egy ideális modellt. A Kerekparom.hu: Kerékpár Webshop kínálatában is fellelhető országúti kerékpárok megfelelőek lehetnek a különféle kalandjaidhoz.

Legfontosabb jellemzőik

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy felismerj egy országúti kerékpárt, ha ránézel a kormányára. Az országúti kerékpárokon ugyanis általában egy speciális hajlítású kormány található, amit koskormánynak is szokás nevezni. Sokkal előnyösebb, mint a hagyományos verzió, mert egyetlen fogáshelyzet helyett minimum hármat biztosít.

Az országúti kerékpárok másik legfontosabb jellemzője a könnyű súly, amelyet a kiváló minőségű, könnyű alumíniumötvözet és/vagy a szénszálas vázak használatával érnek el. Ez pedig lehetővé teszi, hogy gyorsabban, kevesebb erőfeszítéssel tudj haladni.

De nem feledkezhetünk meg a viszonylag keskeny gumijaikról sem. A burkolt utakra tervezett országúti kerékpárokon általában sima vagy enyhe futófelülettel rendelkező 25–35 mm-es gumikat használnak, amelyeket a maximális sebességre és kanyartapadásra terveztek. A kavicsos területekre megalkotott országúti kerékpárokon pedig általában 35–45 mm-es gumik vannak, és a futófelületet úgy tervezték, hogy kezelje a laza kavicsos felületet.

Szempontok a vásárlásnál

Az első és legfontosabb, hogy hol tervezed használni. Ha aszfaltozott utakon szeretnél a lehető leggyorsabban haladni, egy nagy teljesítményű versenykerékpár a legjobb választás. Ha azonban a megtett kilométerek során a kényelem fontosabb számodra, mint a gyorsaság, válassz egy Endurance kerékpárt.

Abban az esetben viszont, ha szeretsz kemény ösvényeken áthasítani, akkor egy Cyclocross országúti kerékpár az ideális számodra. A kavicsos utak felfedezéséhez pedig egy szélesebb gumikkal felszerelt Gravel kerékpárt javaslunk.

Maximális kényelemre törekedsz?

Ellentétben az országúti versenykerékpárokkal, az Endurance bicajok kissé függőlegesebb helyzetű testtartást eredményeznek a nagyobb kényelem és láthatóság érdekében, bármilyen távolságú túráról is legyen szó. Tehát, ha a maximális kényelemre törekedsz a kerékpározás során, akkor mindenképpen javasoljuk ennek a típusnak a beszerzését.

Ezt a kényelmet a Gravel bicajok még egy kis sokoldalúsággal is megfűszerezik. A nagyobb és az innovatív felfüggesztési lehetőségekkel rendelkező gumiknak köszönhetően ugyanis a legsimább gördülést biztosítják a legkülönfélébb utakon.

A fentieket figyelembe véve biztosak vagyunk abban, hogy ki tudod majd választani a számodra legideálisabb országúti cangát, amellyel öröm lesz falni a kilométereket. Mielőtt azonban ebbe belevágsz, bizonyosodj meg arról, hogy a szükséges kiegészítőkkel is rendelkezel!

Címkék: kerékpár