Alig ismert whiskyk, amik elképesztően ígéretesek (x)

Alig ismert whiskyk, amik elképesztően ígéretesek (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vannak olyan whiskyváltozatok, amelyek sokkal jobbak annál, mint amekkora hírnév és megbecsülés övezi őket. Holott a nagy whiskykedvelőknek igenis jobban kellene ismerni őket, mi pedig ezen igyekszünk segíteni máris a bejegyzésben.

Olyan párlatokról lesz szó az alábbiakban, amelyek a whisky élményét tekintve egyértelműen a felső polcra valók. Mi pedig szeretnénk egy kis hírverést csapni nekik, egyúttal a felfedezés élményét kínálni a kedves olvasónak.

Rampur Indian Single Malt Double Cask

Most már nincs kérdés, a Rampur kapcsán India is bekerült a világ nagy gyártó országai közé. Méghozzá nem is akármilyen produktummal, hiszen az édes indiai gyümölcsök, a sherrys és vaníliás zamatok, illetve a mogyoró nem akármilyen eredményt ígér.

Már csak ezek miatt is megérheti keresni a Rampurt az iDrinks szeszes ital választékában. Pláne, hogy a Himalája hegyvidéki éghajlata is erősen meghatározza a párlat zamatát.

Sőt, külön kuriózum vele kapcsolatban a két hordóban folyó érlelés metodikája. Merthogy egyrészt az amerikai Bourbon hordó balzsamos vaníliás hullámai, másrészt az európai Sherry hordó karamellás, szárított gyümölcsös hatása is átjárja az italt. Amit egyébként 45%-osan, hűtve, szűrés nélkül, a maga természetes erejével alkotnak meg.

Eigashima Toji's Select

Japánról már régóta tudjuk, hogy elképesztő innovációt képesek alkalmazni ebben a speciális műfajban, és jobbnál jobb párlatokkal kényeztetnek el minket. Az Eigashima Toji's Select pedig a kézműves alkotómunka egy remekbe szabott példája.

Miben rejlik a titka? Mindenekelőtt abban, hogy Toji akkurátus odafigyeléssel és komoly szakértelemmel válogatta és keverte tökéletesre az alkotóelemeket. Az is közrejátszik persze a minőségben, hogy prémium Bourbon és Sherry hordókban történik az érlelés precízen kimunkált folyamata.

Ennek folyományaként egy fenomenálisan bársonyos blendet sikerült létrehozni. Amiről nem túlzás azt állítani, hogy tele van élettel és édes örvényléssel, amit aztán a vaníliával, a karamellával, a mézzel sikerül még magasabb fokra emelni.

Gladstone Axe American Oak Blended Malt Scotch

Maga az ötlet is könnyen libabőrössé teszi az embert, hisz ennél a párlatnál nem kevesebb, mint 14 skót single malt örvénylése testesül meg egyetlen palackban. Vagyis 14 Islay és Highland-i lepárló single maltjáról van szó, ami elképesztő koncepció.

Érdekesség, hogy az ital egyfajta emlék William Gladstone áldásos tevékenységének, ugyanis ő volt az, aki annak idején törrvénybe iktatta a Malt Whiskyk blendelését. Az emlék kiválóra sikeredett, hisz a produktum maga az amerikai tölgyfahordós aromákra építő változatosság.

Még erre is rátesz egy lapáttal, hogy az aromája egy igazi óda a sült almához. Minden egyes korty olyan érzést kelt az emberben, mintha egy hangulatos tábortűz mellett élveznénk a skót esték varázsát.