Horgászzsinór kiválasztása előtt az alábbiakat javasolt átgondolni (x)

Horgászzsinór kiválasztása előtt az alábbiakat javasolt átgondolni (x)

Mi mindent célszerű fontolóra venni akkor, amikor horgászzsinór kiválasztására készülünk? Hogyan mérlegeljünk a vastagság, a terhelhetőség, az érzékenység, a szakítószilárdság vagy a színek kérdésében?

A cikkben nemcsak ezekre a kérdésekre adjuk meg a praktikus válaszokat. Ezenfelül ki fogunk térni arra is, hogy a monofil, a fonott és a modern fluorocarbon zsinórok kiválasztása mellett milyen érvek és ellenérvek szólhatnak.

Ha horgászzsinór kiválasztása előtt vagyunk, akkor a következőkre érdemes figyelni

A horgászzsinór beszerzése józan paraszti ésszel megfontolandó kérdés. Számít a damil vastagsága, a szakítószilárdsága, a teherbírása és az ellenálló képessége, a nyúlással és a várható élettartammal együtt.

Spórolni nem érdemes ezen a téren, hacsak nem akarunk indokolatlan kockázatot vállalni például életünk halát fárasztva. Ellenben erősen javasolt törekedni az arany középútra, avagy a túl erős és a túl vékony között megtalálni az egészséges egyensúlyt.

Lehetőleg úgy, hogy a horgászat körülményeivel, a vízben lévő tereptárgyakkal és a halak méretével összhangban döntünk arról, hogy pontosan milyen márkát használjunk, és melyik típusú zsinór kerüljön az orsó dobjára.

Fonott vagy monofil, mikor melyik a nyerő?

Ennél a pontnál is a körülmények figyelembevétele lehet a nyerő. A Damil.hu monofil zsinórjai mellett szólhat érvként a nyúlás, illetve a finomság is, számolva azzal a körülménnyel persze, hogy a monofil damil könnyebben sérül.

A fonott zsinór több szálból összefont szerkezete erőteljesebb, strapabíróbb szereléket eredményezhet, ami jobban ellenáll a terhelésnek, a fizikai ráhatásoknak. Ugyanakkor azzal legyünk tisztában, hogy a fonott zsinór nem nyúlik, tehát a megugró hal kirohanásait nem tompítja.

Létezik manapság egy harmadik opció is, amit szintén érdemes fontolóra venni akkor, amikor a célokhoz leginkább passzoló horgászzsinór kiválasztása a feladat.

Jól járhatunk-e a modern fluorocarbon zsinórok használatával?

Természetesen igen, hogyha az elérni kívánt célokkal összhangban sikerül megválasztani a fluorocarbon zsinórt. Amivel kapcsolatban ugyebár köztudott, hogy a fizikai összetételének köszönhetően a vízben alig érzékelhető.

Emiatt még az óvatosan kapó halakban is kevésbé kelt gyanút, hatásosabban elősegítve a kapások érkezését, legyen szó békésebb halakról vagy rablóhalas horgászatokról. Még akár a pergetést is megemlíthetjük, ahol egyre népszerűbb a fluorocarbon zsinór.

Persze a képlethez hozzátartozik az, hogy a fluorocarbon kevésbé ellenálló, és hajlamos könnyen sérülni, akár elszakadni. Úgyhogy ennél a horgászzsinórnál erősen indokolt lehet némileg vastagabb verzió mellett dönteni, hogy tényleg biztosak lehessünk a dolgunkban peca közben.