Így válassz társasjátékot óvodáskorú gyereknek! (x)

Így válassz társasjátékot óvodáskorú gyereknek! (x)

Gyerekkorban a legfőbb tevékenység a játék: ehhez sokféle eszköz áll rendelkezésre, mindegyiknek van fejlesztő hatása. A társasjátékok által sok képességre szert tehetnek a gyerekek, nézzük meg, mit vegyünk figyelembe a játék kiválasztásakor!

A társasjátékok fejlesztő hatása

Ma már számtalan játékszer áll rendelkezésre a kicsik szórakoztatásához, fejlesztéséhez. Mert azt mindannyian tudjuk, hogy egy-egy eszköz nem csupán arra való, hogy a gyerekek lefoglalják vele magukat: felkészítenek egy következő szintre, a bölcsiseket az óvodára, az ovisokat az iskolára.

A társasjátékok - amelyekből bőséges választékot találunk a Compaya társasjáték és puzzle szakbolt oldalán - egy különleges fajtái a játékoknak. Ezeket ugyanis közösen kell használni, a folyamat során alkalmazkodni kell egymáshoz, illetve a szabályokhoz.

Épp ebben rejlik a társasok legfőbb fejlesztő hatása! Együttműködésre tanítanak, a szabálykövetés kialakulását teszik lehetővé.

Mivel ezeknek a termékeknek is több fajtája van, nem mindegy, milyet választunk közülük. Figyelembe kell venni a játék típusát, az életkori ajánlásokat.

Most bemutatunk pár társasjátékot a Compaya kínálatából, amit nyugodt szívvel megvásárolhatunk a 3-5 éves gyerekeknek.

Rövid társasozás – biztos siker

Az első szempont, ami alapján társasjátékot választhatunk e korosztálynak, a játékidő. Egy kisebb gyermek ugyanis még nem képes koncentrálni, gyakran elkalandozik a figyelme. Az óvodásoknak éppen ezért a maximum 30 perces játékidővel rendelkező társasjátékok valók. Persze nekünk, felnőtteknek ezek túl rövidnek tűnhetnek, de a gyerkőcök nem igazán tudnak ennél hosszabb ideig nyugodtan üldögélni, összpontosítani.

Az is előfordulhat, hogy nem nekik kedvez a szerencse a játék során, ezt viszont ők nehezen tűrik. Ilyenkor megpróbálnak csalni - legyünk résen! Amikor ezt tapasztaljuk, van, hogy inkább mi magunk szeretnénk felgyorsítani a játék menetét, mert nem tudjuk jól kezelni a helyzetet.

Könnyebb, ha tudjuk, hogy a szabálykövető magatartás körülbelül 8 éves korra alakul csak ki.

A másik fontos szempont lehet a választásnál a társasjáték típusa: léteznek versengős és kooperatív társasok is, mindkettőnek megvan a maga fejlesztő hatása. Az előbbi esetében sikerélményt élhet át a gyerkőc, ha nyer, az utóbbi viszont empátiára, logikára, együttműködésre tanít leginkább.

A gyerekek kedvencei

Nézzünk is néhány példát a rövid idejű társasjátékokra!

Nagy kedvence a gyerekeknek a Nyúlpiknik, a Smart Games játéka, melyet a Compaya adott ki magyar nyelven. Itt a kis nyulaknak meg kell találniuk a veteményesbe ültetett zöldségeket. De vajon melyik levél alatt lapulnak?

A másik, amit imádni fognak az ovisok is: Set Junior - A felismerés családi játéka társasjáték. A nagysikerű társas gyerekváltozata már 3 éves kortól kezdve játszható. Kár lenne kihagyni!

További izgalmas társasjátékok is elérhetők gyerekek számára a Compayánál, ha a dominó, a malom vagy az Uno már túl unalmas lenne.