Orbán Viktor: Felépítjük a legmodernebb európai hadiipart

Orbán Viktor: Felépítjük a legmodernebb európai hadiipart

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mol Poliol Komplexum átadásán Tiszaújvárosban 2024. május 14-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átadták a Mol-csoport új vegyipari üzemét Tiszaújvárosban. Orbán Viktor miniszterelnök iparpolitikai elképzeléseiről is beszélt az átadón. Többek között arról, hogy „felépítjük a legmodernebb európai hadiipart”. Azt is bejelentette: a jövőben programot indítanak, abban támogatnának 5000 kis- és középvállalkozást, hogy külföldi piacra lépjenek.

Ünnepélyesen átadták a Mol és a ThyssenKrupp együttműködésében elkészült vegyipari komplexumot Tiszaújvárosban május 14-én kedden. A létesítmény alapkövét 2019 szeptemberében tették le, kapacitása évi 200 000 tonna lesz. Az 1,3 milliárd euró értékű beruházás révén a Mol-csoport lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában. A vegyipari üzemben poliol-műanyagokat gyártanak, melyek köztes termékek: az úgynevezett poliuterán-habok alapanyagai, amelyekből az építőiparban használt fontos műanyagokat is készítenek. Ezen felül az autóiparban, illetve a bútoriparban és a csomagolóanyag-előállításban is alkalmazzák ezeket a vegyületeket.

Az átadón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Ilse Henne, a Thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja, valamint Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára. A miniszterelnök az átadóünnepségen a 444.hu tudósítása szerint azt mondta, a Mol a Poliol Komplexum megvalósításával nemcsak feljebb lépett a termelési láncban, hanem ő maga vált teljes termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban egy olyan vegyipari komplexumot hozott létre, amiben a megtermelt és feldolgozott nyersanyagot késztermékké alakítja úgy, hogy közben még a szállítmányozásban is érdekelt.

Orbán szerint a poliolt a laikusok hívhatják „a műanyaggyártás svájci bicskájának” is, hiszen mindenre jó, az autóipartól a bútorgyártáson át az építő- és textiliparig mindenhol szükség van rá. „Azzal főzünk, ami van, és azt gyártjuk, ami mindenhez jó. Egyszerű, mint a pofon, mégis kevesen képesek rá, a Mol képes volt” – mondta a kormányfő. Orbán szerint Magyarországnak szüksége lesz a sok energiára, a terveik szerint ugyanis az ország villamosenergia-igénye 50 százalékkal nőni fog 2030-ig, mert a legfejlettebb iparágakat honosítják meg Magyarországon. „Arra vállalkoztunk”, hogy a keleti nyersanyagok és erőforrások és a nyugati technika és know-how találkozási pontjává tegyük Magyarországot – mondta.

Azt mondta, „lesznek nyugati és keleti autógyáraink, a zöldenergia tárolásához szükséges technológiánk és gyártókapacitásunk, részt veszünk az űrkutatásban, bekapcsoljuk Magyarországot a legkorszerűbb információs technológiai vérkeringésbe, felépítjük a legmodernebb európai hadiipart, feljebb lépünk az élelmiszeriparban, a gyógyszer- és a vegyiparban is”. A magyar iparpolitika képes lesz elegendő energiát és jól képzett munkaerőt is az ipar rendelkezésére bocsátani – mondta Orbán.

Orbán Viktor szerint a magyar iparstratégia fontos eleme állami eszközökkel ösztönözni, hogy a magyar cégek lépjenek ki a külföldi piacokra. „Úgy megnőtt a magyar ipar, hogy Magyarország már kicsi” – mondta. Külföldön kell befektetni, onnan érdemes hazahozni a profitot, annak érdekében, hogy a Magyarországon termelő multicégek által kivitt profitot ellensúlyozni lehessen, és néhány év alatt beálljon a tőkeegyensúly a magyar gazdaságban – mondta Orbán. Ezért a kormány tervei szerint a 12 ezer ma külföldön tevékenykedő vagy oda szállítani képes magyar cég mellett 5000 új kkv-t fognak támogatni, hogy erre a szintre léphessenek, erre hamarosan programot is hirdetnek.

Orbán azt mondta, ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti, „lássuk Ukrajnát, háborúban minden hanyatlik”. Szerinte sokan vannak ma Európában, akik mégis háborúba vezetnék a kontinenst, és ebbe belerángatnák Magyarországot is, ezért a nagy gazdasági tervek mellett figyelmet és energiát kell szentelni arra, hogy ezeket az erőket „megfékezzük, visszaszorítsuk, és letörjük”. Orbán szerint a mai európai politika nem támogatja az ipart, veszélyesnek tartja, korlátozni, leépíteni akarja, ezt zöldítésnek hívják, de rengeteg ipari kapacitás veszik el ebben a rosszul megtervezett folyamatban. „Kérem önöket, menjenek el és álljanak ki a béke mellett, segítsenek elzavarni a brüsszeli háborús héjákat. Ez nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy az az iparpolitikai építkezés, amit 14 évvel ezelőtt elkezdtünk, folytatódhasson és Magyarországot valóban Európa egyik legvirágzóbb országává tegyük” – közölte Orbán.

Címkék: thyssenkrupp, MOL