Látogatók szorultak be a Nyíregyházi Állatkert makierdejébe

Látogatók szorultak be a Nyíregyházi Állatkert makierdejébe

Látogatók rekedtek a Nyíregyházi Állatkert maki erdő nevű részében 2023. június 3-án 10-15 percre egy elromlott ajtózár miatt, az ajtót végül egy karbantartó nyitotta ki Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem várt meglepetésben volt részük a Nyíregyházi Állatkert 20 látogatójának szombat délben. A gyűrűsfarkú makiknak otthont adó „maki erdő” nevű rész ajtajának zárszerkezete ugyanis felmondta a szolgálatot, ami következtében az éppen ott tartózkodók bent ragadtak a makik kifutója fölötti folyosón. Helyszíni tapasztalataink szerint a zárszerkezet nyelvének beragadása váratlanul érte a látogatókat, több család vagy társaság egy-egy tagja ragadt bent vagy éppen jutott még ki az utolsó ajtónyitásnál. Pánikhangulat vagy jelentősebb türelmetlenség ugyanakkor nem alakult ki – annak ellenére sem, hogy a látogatói folyosó eleje minden oldalról zárt, és leginkább egy zsiliphez hasonlít –, az érintettek inkább humorosan kezelték a szorult helyzetet.

Először a látogatók próbálták belülről és kívülről kinyitni – sikertelenül. Majd előkerültek a zsebekből a különböző lakás- és autókulcsok, amivel a nyelvet próbálták kifeszíteni. A közös magyar–román–szlovák erőfeszítések sem vezettek azonban eredményre. Közben a „majomketrecbe” bezáródott vendégekre rácsodálkoztak a látogatók, akik olykor ízes megjegyzésekkel szórakoztatták a szabadulásukat várókat. – Kiszabadulunk! – mondta valaki, amikor mintegy 10 perc után érkezett az állatkert egyik munkatársa, aki aztán a bentiekkel közösen kinyitotta az ajtót.

Érdeklődtünk a fókabemutatójáról is ismert Nyíregyházi Állatkertnél az eset körülményeiről. Gajdos László igazgató arról tájékoztatott, hogy az ajtó zárszerkezetében tört el a rugó, így a kilincs nem mozgatta a nyelvet. – A Maki Erdő felügyeletét ellátó, ott lévő munkatársunk azonnal hívta az ügyeletes karbantartót, aki körülbelül 10 perc után érkezett a helyszínre (35 hektáros parkról van szó) és egy csavarhúzóval egy perc alatt megoldotta a problémát. A zárat kiiktatta, másnap pedig – nyitás előtt – újra cserélték a karbantartók – írta.

Kíváncsiak voltunk, hogy érkeztek-e látogatói panaszok az eset miatt. Az intézményt 1996 óta igazgató Gajdos László azt közölte: a vendégek nem reklamáltak, csak a tervezettől 10 perccel tovább maradtak a Maki Erdőben. – Egy ekkora parkban, ahol több száz szerkezet van és több ezer ember használja nap mint nap, ezek napi problémák, ezért van bent ügyeletes karbantartó – fogalmazott. Közlése szerint aznap például volt még egy elhárítandó dugulás az egyik WC-ben, amelyet egy bugyi okozott, volt áramszünet, több a gyerekek számára bérelhető húzható kiskocsinak tört ki a kereke, és kerestek egy arany fülbevalót is, valamint az egészségügyi ügyeletes elhárított egy méhcsípést.